Κοτόπουλο φρικασέ με αγκινάρες

Κοτόπουλο φρικασέ με αγκινάρες

Πεντανόστιμο κοτόπουλο φρικασέ με αγκινάρες αυγολέμονο. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα ανοιξιάτικο, ελαφρύ, νόστιμο και υγιεινό πιάτο που θα σας συναρπάσει με τα αρώματα και την ξινούτσικη γεύση από το αυγολέμονο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 12 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες
  • ½-¾ φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • ¼ φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • ζωμός κοτόπουλου (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 2 μεγάλα αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1-2 λεμονιών το χυμό (ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • ζωμό από το φαγητό
  • 1-1½ κ.σ. κορν φλάουρ (για να πήξει η σάλτσα αν έχει πολλά υγρά το φαγητό σας)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις αγκινάρες σας (δείτε το τρόπο εδώ) και τις αφήνετε στην άκρη. Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου, μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές. 
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και βγάλουν το άρωμά τους. Ρίχνετε 1½ ποτήρι νερό, ή ζωμό κότας, και μόλις πάρει βράση μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 50-55 λ ή μέχρι να βράσει καλά.
  3. Μετά ρίχνετε τις αγκινάρες, προσθέτετε 1 ποτήρι βραστό νερό επιπλέον και συνεχίζετε το βράσιμο, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 25 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες χωρίς όμως να παραβράσου.
  4. Τέλος δυναμώνετε τη φωτιά προσθέτετε το ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό, ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα (χωρίς να ανακατέψετε με κουτάλι) και μαγειρεύετε για 2 λ επιπλέον. Ευν τω μεταξύ ετοιμάζετε το αυγολέμονο.
  5. Για το αυγολέμονο: Ρίχνετε τα ασπράδια αυγών σε ένα γυάλινο μπολ και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάτε καλά τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνετε τους χτυπημένους κρόκους μέσα στο γυάλινο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύετε απαλά με αυγοδάρτη να ενσωματωθούν. 
  6. Αν στο φαγητό σας έχουν μείνει πολλά υγρά διαλύετε μέσα στο λεμόνι και 1 κ.σ. κορν φλάουρ (αυξομειώστε τη ποσότητα του κορν φλάουρ ανάλογα με τη ποσότητα των υγρών που θέλετε να πήξετε).
  7. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού (σκέτο ή με το κορν φλάουρ) μέσα στο μπολ με τη μαρέγκα μαζί με 2-3 κ.σ. ζωμό από το φαγητό χτυπώντας διαρκώς το μείγμα με αυγοδάρτη. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας λίγο από το ζωμό, χτυπώντας με τον αυγοδάρτη, μέχρι η βάση του γυάλινου μπολ ζεσταθεί..
  8. Μετά το αδειάζετε μέσα στη κατσαρόλα, κρατάτε τη κατσαρόλα με τα δυό σας χέρια, τη κουνάτε δεξιά αριστερά και αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά. Το σερβίρετε ζεστό με τυρί φέτα και ζεστό ψωμί.

Αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο φρικασέ με αγκινάρες