Κοτόπουλο Στρογγανόφ
Κοτόπουλο “στρογκανόφ”. Ένα πολύ νόστιμο εύκολο και απλό πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Συνοδέψστε το με ζυμαρικά της αρεσκείας σας και απολαύστε το.
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια “μπουκίτσες”
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 300 γρ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες
- 1 κοφτή κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 ¼ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
- 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος [*]
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- ζυμαρικό επιλογής σας για συνοδευτικό
- τριμμένη παρμεζάνα, ή πεκορίνο ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
- 1/4 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κοτόπουλο για 3-4 λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει απ όλες τις πλευρές. Το βγάζετε με τσιμπίδα και το μεταφέρετε σε μεγάλο πιάτο.
- Προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε, σε μέτρια θερμοκρασία, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια για 4 λ περίπου ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να καούν.
- Προσθέτετε το ντοματοπελτέ το λεμόνι και το ζωμό κότας, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση, μεταφέρετε το σοταρισμένο κοτόπουλο στο τηγάνι. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζετε για 6-8 λ μέχρι να βράσει το κοτόπουλο. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για 2 λ ακόμα.
- Αν η σάλτσα δεν έχει πήξει, ρίχνετε ½-1 κ.σ. (ανάλογα πόσο θέλετε να τη πήξετε) αλεύρι ή κορν φλάουρ σε λίγο νερό, ανακατεύετε να διαλυθεί καλά και περιχύνετε το φαγητό. Ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα, αφήνετε να πάρει μια βράση να πήξει και κατεβάζετε από τη φωτιά.
- Συνοδεύετε το κοτόπουλό σας με ζυμαρικά της αρεσκείας σας και γαρνίρετε προαιρετικά με τυρί τριμμένο προτίμησής σας και με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
[*] Μπορείτε προαιρετικά να αντικαταστήσετε τη κρέμα γάλακτος με 1/2 φλ. γιαούρτι και 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος. Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα χρειαστεί να “πήξετε” τη σάλτσα σας.
10/11/2018
www.sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο Στρογγανόφ
Tags: κατσαρόλας κοτόπουλο κοτόπουλο στρογγανόφ κυρίως πιάτα πουλερικά συνταγές