Κοτόπουλο Στρογγανόφ

Κοτόπουλο Στρογγανόφ

Κοτόπουλο “στρογκανόφ”. Ένα πολύ νόστιμο εύκολο και απλό πιάτο για το οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Συνοδέψστε το με ζυμαρικά της αρεσκείας σας και απολαύστε το. 

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια “μπουκίτσες”
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες
  • 1 κοφτή κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού 
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος [*]
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • ζυμαρικό επιλογής σας για συνοδευτικό
  • τριμμένη παρμεζάνα, ή πεκορίνο ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
  • 1/4 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κοτόπουλο για 3-4 λ μέχρι να ροδοκοκκινίσει απ όλες τις πλευρές. Το βγάζετε με τσιμπίδα και το μεταφέρετε σε μεγάλο πιάτο.
  2. Προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε, σε μέτρια θερμοκρασία,  το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια για 4 λ περίπου ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να καούν. 
  3. Προσθέτετε το ντοματοπελτέ το λεμόνι και το ζωμό κότας, ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση, μεταφέρετε το σοταρισμένο κοτόπουλο στο τηγάνι. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα σιγοβράζετε για 6-8 λ μέχρι να βράσει το κοτόπουλο. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για 2 λ ακόμα.
  4. Αν η σάλτσα δεν έχει πήξει, ρίχνετε ½-1 κ.σ. (ανάλογα πόσο θέλετε να τη πήξετε) αλεύρι ή κορν φλάουρ σε λίγο νερό, ανακατεύετε να διαλυθεί καλά και περιχύνετε το φαγητό. Ανακινείτε κυκλικά τη κατσαρόλα, αφήνετε να πάρει μια βράση να πήξει και κατεβάζετε από τη φωτιά.
  5. Συνοδεύετε το κοτόπουλό σας με ζυμαρικά της αρεσκείας σας και γαρνίρετε προαιρετικά με τυρί τριμμένο προτίμησής σας και με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

[*] Μπορείτε προαιρετικά να αντικαταστήσετε τη κρέμα γάλακτος με 1/2 φλ. γιαούρτι και 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος. Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα χρειαστεί να “πήξετε” τη σάλτσα σας. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο Στρογγανόφ