Κοτόπουλο στο φούρνο με βασιλικό και πορτοκάλι

Κοτόπουλο στο φούρνο με βασιλικό και πορτοκάλι

Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο. Κοτόπουλο στο φούρνο με βασιλικό και πορτοκάλι για μια απίστευτα ωραία γεύση και εμφάνιση.

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο:
  • 1 κοτόπουλο 1,50 κιλό περίπου
  • 6-8 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
  • 1 πορτοκάλι
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη κρούστα μυρωδικών:
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • 1/2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ζωμό κοτόπουλου
  • Για το ταψί:
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • χυμό από 3 πορτοκάλια 
  • χυμό από 2 λεμόνια 
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη κρούστα μυρωδικών: Χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο, το ξερό βασιλικό, τη πάπρικα, τη μουστάρδα και τον κύβο, μέχρι να γίνει το μείγμα σαν πάστα. 
  2. Για το ταψί: Σε ένα ταψί, απλώνουμε τις φέτες πορτοκάλι και τις ροδέλες κρεμμυδιού. Σε μπολ, χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιών και λεμονιών.
  3. Για το κοτόπουλο: Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο μέσα και έξω και βάζουμε στη κοιλιά του τα κλωναράκια του βασιλικού και το πορτοκάλι. Το αλείφουμε εξωτερικά με τη πάστα μυρωδικών. 
  4. Βάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και το περιχύνουμε με το μείγμα ελαιόλαδου και χυμών πορτοκαλιών και λεμονιών. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λ. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα ζουμάκια του ταψιού και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει, στους 200 βαθμούς. Αφαιρούμε το πορτοκάλι και το βασιλικό από το εσωτερικό. Το σερβίρουμε με τα κρεμμύδια και το πορτοκάλι που θα έχουν καραμελώσει στο ταψί.

 

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο στο φούρνο με βασιλικό και πορτοκάλι