Κοτόπουλο στο φούρνο με σάλτσα μανιταριών

Κοτόπουλο στο φούρνο με σάλτσα μανιταριών

Κοτόπουλο στο φούρνο με σάλτσα μανιταριών. Μια εύκολη συνταγή για ένα απλό, γρήγορο και πεντανόστιμο πλήρες γεύμα, που θα το συνοδεύσετε με πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι ή ζυμαρικό αρεσκείας σας.

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο:
  • 1 1/2 κιλό κομμάτια κοτόπουλου [μπούτια κομμένα στα 2]
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο 
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • Για τη σάλτσα μανιταριών:
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κομματάκια
  • 750 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένες σε χοντρές φέτες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι ή 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος + 7-8 σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Σε ένα ρηχό μπολ βάζετε 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι, 1/2 κ.γ. αλάτι και μια πρέζα πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε καλά το κοτόπουλο με το μείγμα αλευριού από όλες τις πλευρές.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε το 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει καλά το λάδι σοτάρετε σε παρτίδες τα αλευρωμένα κομμάτια κοτόπουλου, πρώτα με τη πέτσα προς τα κάτω μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
  3. Βουτυρώνετε με τη 1 κ.σ. βούτυρο ένα ταψί που να χωράει το κοτόπουλο και τοποθετείτε μέσα τα κομμάτια κοτόπουλου, το ένα δίπλα στο άλλο με τη πέτσα τους προς τα επάνω. Ρίχνετε το ζωμό κοτόπουλου και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 -35 λ ή μέχρι να ψηθούν μέχρι το κόκκαλο χωρίς όμως να παραψηθούν και “χάσουν” τους χυμούς τους.
  4. Για τη σάλτσα μανιταριών: Περίπου 20 λ πριν ψηθεί το κοτόπουλο φτιάχνετε τη σάλτσα μανιταριών. Βάζετε σε ένα μπολ τη μισή κρέμα γάλακτος με τις σταγόνες λεμονιού και τη χτυπάτε δυνατά με αυγογδάρτη ή με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, για πολύ λίγο απλώς να αφρατέψει. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 20 λ.
  5. Σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία, βάζετε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας για 6-7 λ περίπου ή μέχρι να γυαλίσουν. Βγάζετε τα κρεμμύδια από το τηγάνι και τα αφήνετε σε μπολ.
  6. Στο ίδιο τηγάνι βάζετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτετε τα μανιτάρια, το πολτοποιημένο σκόρδο και το θυμάρι και σοτάρετε ανακατεύοντας, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρώς. Ξαναβάζετε τα κρεμμύδια στο τηγάνι, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος με το λεμόνι από το ψυγείο και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζετε [χωρίς να κοχλάσει] για 1-2 λ. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και κατεβάζετε τη σάλτσα από το τηγάνι. 
  7. Βγάζετε το κοτόπουλο από το φούρνο και το σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα περιχύνοντάς το ή βάζοντας δίπλα τη σάλτσα μανιταριών και το σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές, ή μακαρόνια ή πιλάφι.

Προαιρετικά για περισσότερη γεύση, μπορείτε να να βάλετε στη σάλτσα μανιταριών μαζί με τη κρέμα γάλακτος και 1-2 κ.σ. μουστάρδα.

 

μέρος Μπουτάκια κοτόπουλου πλευρά του δέρματος προς τα κάτω σε καυτό τηγάνι καφέ όλες τις πλευρές του κοτόπουλου

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο στο φούρνο με σάλτσα μανιταριών

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.