Κοτόπουλο ρολό γεμιστό με σάλτσα μουστάρδας

Κοτόπουλο ρολό γεμιστό με σάλτσα μουστάρδας

Κοτόπουλο ρολό γεμιστό με τυρί και ζαμπόν. Μια συνταγή για ένα εύγευστο και εντυπωσιακό πιάτο για να το σερβίρετε στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. 

Υλικά συνταγής

  • 2 στήθη φιλέτο κοτόπουλου (1 1/2 – 2 κιλά περίπου, σύνολο)
  • 3 κ.σ. μουστάρδα (2+1 χωριστά)
  • 4 φέτες του τόστ ζαμπόν
  • 4 μπαστουνάκια γραβιέρα 
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
  • 2 μέτριων λεμονιών το χυμό (1+1 χωριστά)
  • 1 μικρού πορτοκαλιού το χυμό
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
  • 3 κ.σ. τσαγιού βούτυρο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφήνετε τα στήθη κοτόπουλου εκτός ψυγείου για 30 λ, να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τοποθετείτε σε ξύλο κοπής και τα χτυπάτε με το σφυρί κρέατος ή ένα βαρύ κατσαρόλι μέχρι να λεπτύνουν και πλατύνουν. Εναλλακτικά, έχετε ζητήσει στο κρεοπώλη σας να σας τα έχει χτυπήσει και να είναι έτοιμα για ρολό. 
  2. Αλατοπιπερώνετε καλά τα στήθη κοτόπουλου, τα πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή θυμάρι και τα αλείφετε από τη μέσα πλευρά με τις 2 κ.σ. μουστάρδα. Από πάνω απλώνετε τις φέτες του ζαμπόν (δύο σε κάθε στήθος) και από πάνω τοποθετείτε τα μπαστουνάκια της γραβιέρας. Κλείνετε κάθε στήθος σε ρολό και το δένετε προσεκτικά με τον ειδικό άκαυστο σπάγκο μαγειρικής φροντίζοντας να καλυφθεί καλά το τυρί και να μη χυθεί κατά το βράσιμο. 
  3. Σε μια μικρή κατσαρόλα, που απλώς να χωρά τα 2 στήθη, ζεσταίνετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ρολά για 5-6 λ ή μέχρι να ροδίσουν και θωρακιστούν, με έντονη κρούστα, απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σοτάρετε για 1-2 λ και μετά σβήνετε με το κρασί και το χυμό του 1 λεμονιού. 
  4. Το αφήνετε για 1-2 λ να εξατμισθεί και να μειωθεί κατά το ήμισυ το κρασί και συνέχεια προσθέτετε το ζωμό κότας. Μόλις πάρει βράση το πασπαλίζετε με λίγο αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι ή ρίγανη. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και το βράζετε για 45-50 λ περίπου. Φροντίζετ να γυρίζετε τα ρολά απ” όλες τις πλευρές κάθε 10-15 λ ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα στα υγρά του. 
  5. Αναμιγνύετε πολύ καλά σε ένα μπολ το χυμό του δεύτερου λεμονιού μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού και τη μουστάρδα. 
  6. Όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Χαμηλώνετε τη φωτιά και στη σάλτσα που έχει μείνει στη κατσαρόλα προσθέτετε το μείγμα μουστάρδας και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν και έχετε μια πηχτή σάλτσα. Κόβετε σε φέτες τα ρολά, τα περιχύνετε με τη σάλτσα μουστάρδας και τα συνοδεύετε με τραγανές λεμονάτες πατάτες φούρνου (βλέπε συνταγή εδώ).

Σημείωση: Σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, μαζί με το κρεμμύδι μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε και 1-2 σκελίδες σκόρδο. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το ζαμπόν με μπέικον και τη γραβιέρα με κάποιο άλλο κίτρινο τυρί αρεσκείας σας, όπως ρεγκάτο, ένταμ ή γκούντα κ.λ.π.

Για μεγαλύτερη ευκολία, αντί για άκαυστο σπάγκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό δίχτυ για ρολά που θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ και στα κρεοπωλεία. 

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο ρολό γεμιστό με σάλτσα μουστάρδας