Κοτόπουλο ριγανάτο με φέτες λεμονιού

Κοτόπουλο ριγανάτο με φέτες λεμονιού

Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο με ένα αγαπημένο πουλερικό. Κοτόπουλο ριγανάτο με φέτες λεμονιού.

Υλικά συνταγής

  • 4 μεγάλα ή 6-8 μικρά μπούτια κοτόπουλου, μόνο το επάνω μέρος, με τη πέτσα τους
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη ή 3 κ.γ. αποξηραμένη
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα μπούκοβο 
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό κοτόπουλου 
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλατοπιπερώνετε καλά το κοτόπουλο.  Ζεσταίνετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι (ή σε ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα) και τσιγαρίζετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά και από τις 2 πλευρές, ξεκινώντας από τη πλευρά με τη πέτσα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά με τσιμπίδα ή τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε σε πιατέλα.
  2. Βάζετε στο ίδιο τηγάνι τις φέτες λεμονιού το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά μέχρι να μελώσουν. Προσθέτετε εκ” νέου το κοτόπουλο στο τηγάνι, το πασπαλίζετε με το μπούκοβο και το “σβήνετε” με το κρασί. Το αφήνετε για λίγο να “αναπνεύσει” και μετά προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλο και τη μουστάρδα διαλυμένη μέσα στο ζωμό.
  3. Σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και σιγοβράζετε το φαγητό σας για 20-25 λ ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
  4. Στη συνέχεια το μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος, το πασπαλίζετε με  λίγο ελαιόλαδο και το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 10-12 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρετε με πατατούλες τηγανιτές και με τις μελωμένες φετούλες λεμονιού.

Βασική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο ριγανάτο με φέτες λεμονιού