Κοτόπουλο ψητό, γεμιστό με χοιρινή πανσέτα, μανιτάρια και πράσα

Κοτόπουλο ψητό, γεμιστό με χοιρινή πανσέτα, μανιτάρια και πράσα

Κοτόπουλο ψητό γεμιστό με χοιρινή πανσέτα, μανιτάρια και πράσα. Μια πικάντικη πεντανόστιμη  γέμιση, διαφορετική από τις συνηθισμένες, για να γεμίσετε τη κότα ή τη γαλοπούλα σας, γαρνιρισμένη με υπέροχη μυρωδάτη σάλτσα. Μια εύκολη συνταγή για να σερβίρετε το τέλειο πιάτο  στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας και όχι μόνο. 

Υλικά συνταγής

  • 2 κοτόπουλα, 1,5 κιλό το ένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + επιπλέον για λάδωμα ταψιού και σχάρας
  • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 120 γρ. παντσέτα, κομμένη σε μέτριους κύβους
  • 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 60 γρ. (1 φλ.) φρυγανιά, χοντροθρυμματισμένη στο μούλτι
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα φασκόμηλου ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη σάλτσα:
  • 1 μικρού λεμονιού ο χυμός 
  • 2 ½ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι πιπέρι
  • ½ κ.σ. ψιλοκομμένο μυρωδικό επιλογής σας (θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, εστραγκόν)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Λαδώνετε ένα ταψί και μια σχάρα, που να χωρά και τα 2 κοτόπουλα, την οποία τοποθετείτε πάνω στο ταψί. Ξεπλένετε τα κοτόπουλα, μέσα και έξω κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνετε “ταμποναριστά” με χαρτί κουζίνας. 
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια, τη παντσέτα και το πράσο, ανακατεύοντας για 5 λ ή μέχρι να μαλακώσει το πράσο. Τα μεταφέρετε σε πυρίμαχο μπολ και τα αφήνετε για 5 λ να κρυώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη τριμμένη φρυγανιά, το μαϊντανό το φασκόμηλο, αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν υλικά και γεύσεις. 
  3. Χωρίζετε στη μέση τη γέμιση και γεμίζετε ισομερώς τις κοιλιές των κοτόπουλων. Ράβετε το άνοιγμα με σπάγκο ψησίματος ή το κλείνετε με αλουμινόχαρτο. Με το σπάγκο δένετε το πόδια των κοτόπουλων (όπως στη φωτογραφία). 
  4. Αλείφετε παντού και καλά τα κοτόπουλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, για να κάνουν τραγανή κρούστα στο ψήσιμο, και τα αλατοπιπερώνετε. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα και ψήνετε τα κοτόπουλα στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ χωρίς να ανοίξετε το φούρνο. Στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λ.
  5. Με ένα καλαμάκι ή μικρό κοφτερό μαχαιράκι, τρυπάτε τους μηρούς και αν ο ζωμός που θα τρέξει δεν έχει καθόλου ροζ χρώμα (αίμα) το κοτόπουλο είναι έτοιμο. Διαφορετικά συνεχίζετε το ψήσιμο δοκιμάζοντας ανά 10-15 λ, μέχρι ο ζωμός που θα τρέξει στη δοκιμή δεν θα έχει καθόλου ροζ χρώμα.
  6. Όταν είναι έτοιμα τα κοτόπουλα, τα μεταφέρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος και τα σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολα και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λ περίπου. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε σάλτσα με τους ζωμούς του κοτόπουλου.
  7. Για τη σάλτσα: Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και με μια σπάτουλα “ξύνετε” τη βάση του ώστε να ξεκολλήσουν οι ζωμοί του κοτόπουλου που κόλλησαν στο ταψί και ή μεταφέρετε όλους τους ζωμούς μαζί με τα ξύσματα σε κατσαρολίτσα ή βάζετε το ταψί στο μάτι της κουζίνας. 
  8. Προσθέτετε μέσα στους ζωμούς το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε και το κρασί και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο, ανακατεύοντας ξύνοντας τη βάση με σπάτουλα μέχρι να πήξει και μειωθεί η ποσότητα της σάλτσας.
  9. Προσθέτετε το μυρωδικό επιλογής σας, αλατοπίπερο μετά από δοκιμή, τα υγρά που τυχόν έχουν βγάλει τα κοτόπουλα στη πιατέλα σερβιρίσματος και ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα. Αφαιρείτε τη σάλτσα από τη φωτιά και τη μεταφέρετε σε μπολ σερβιρίσματος. Σερβίρετε τη γαλοπούλα σας κομμένη σε μερίδες μαζί με τη σάλτσα. 

Καλά Χριστούγεννα

2c1aksgk0oz

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο ψητό, γεμιστό με χοιρινή πανσέτα, μανιτάρια και πράσα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.