Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού, μουστάρδας και κάρυ

Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού, μουστάρδας και κάρυ

Μια εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο πιάτο. Κοτόπουλο σε κρεμώδη σάλτσα γιαουρτιού με μουστάρδα κάρυ και μυρωδικά. Συνοδέψτε το με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές και απολαύστε ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο.

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. φιλέτο στήθος ή πόδια κοτόπουλου (χωρίς κόκκαλο)
  • 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1 ποτηράκι κρασιού λευκό ξηρό κρασί 
  • 1½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό ή ζωμό κότας
  • 200 γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κοφτή κ.σ. κάρυ σε σκόνη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • λίγα φρέσκα φύλλα εστραγκόν  
  • 1 κοφτό κ.γ. τζίντζερ ή ξερό κόλιανδρο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος με 10% λιπαρά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το κάρυ, το τζίντζερ ή κόλιανδρο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ και το αφήνετε στη άκρη.
  2. Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες, το αλατοπιπερώνετε και το αλευρώνετε καλά από τις δύο πλευρές. Τινάζετε το περίσσιο αλεύρι και το αφήνετε στην άκρη.
  3. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις φέτες κρεμμυδιού, ελαφρώς αλατισμένες, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και γυαλίσουν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε πιάτο.
  4. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτετε, αν απαιτείται, λίγο ακόμα ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρετε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσει και “θωρακισθεί”. Στη συνέχεια  ξαναβάζετε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με το κοτόπουλο, προσθέτετε το εστραγκόν, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.
  5. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτετε και 1½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό, ή ζωμό κότας, δοκιμάζετε στο αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζετε το κοτόπουλο με μισο-σκεπασμένο το τηγάνι μέχρι να βράσει μέχρι μέσα χωρίς όμως να παραβράσει, χάσει τους χυμούς του και “σφίξει”. 
  6. Όταν είναι έτοιμο, μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος και το μείγμα γιαουρτιού. Ανακατεύετε ελαφρώς, το αφήνετε με ξεσκέπαστο το καπάκι να πάρει 1-2 βράσεις και το αποσύρετε από τη φωτιά. Το σερβίρετε ζεστό με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές περιχυμένο με τη σάλτσα του. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού, μουστάρδας και κάρυ