Κοτόπουλο με μανιτάρια και καρότα στο φούρνο

Κοτόπουλο με μανιτάρια και καρότα στο φούρνο

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο. Κοτόπουλο με μανιτάρια και καρότα σε κρεμώδη σάλτσα στο φούρνο. Συνοδεύστε το με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές και απολαύστε το στο καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι σας.

Υλικά συνταγής

  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 4 μπούτια κοτόπουλου μεγάλα (350 γρ. περίπου το ένα)
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου εστραγκόν
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι για γαρνίρισμα
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε τα πόδια κοτόπουλου στα 2, χωριστά ποδαράκια και μπουτάκια και τα αλατοπιπερώνετε. Μέσα σε μια μεγάλη σακούλα, κατά προτίμηση poly bag που να κλείνει αεροστεγώς, βάζετε το αλεύρι, προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακινείτε τη σακούλα να καλυφθεί το κοτόπουλο με το αλεύρι. 
  2. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το κοτόπουλο σε παρτίδες, για 2-3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. 
  3. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας, για 5 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για άλλα 5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. 
  4. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρασί. Το βράζετε για 2 λ περίπου ή μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. Ρίχνετε το ζωμό κότας αλατοπιπερώνετε (μετά από δοκιμή) και μόλις πάρει βράση, το αφαιρείτε από τη φωτιά και το μεταφέρετε σε πυρίμαχο κατά προτίμηση στρογγυλό ταψί. 
  5. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει το κοτόπουλο. Μόλις ψηθεί, βγάζετε το πυρίμαχο ταψί από το φούρνο και με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα τοποθετείτε σε πιατέλα αφήνοντας μέσα στο πυρίμαχο τους ζωμούς του. Καλύπτετε τη πιατέλα με αλουμινόχαρτο για να  διατηρήσετε ζεστό το κοτόπουλο.
  6. Σε ένα μπολ βάζετε το εστραγκόν, τους κρόκους αυγών και τη κρέμα γάλακτος. Τοποθετείτε το πυρίμαχο σκεύος με τους ζωμούς του κοτόπουλου, στο μάτι της κουζίνας, σε χαμηλή φωτιά ρίχνετε και το μείγμα αυγών-κρέμας και ανακατεύετε συνεχώς για 5 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρά.
  7. Ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε πάλι το κοτόπουλο στη πηχτή σάλτσα, το γαρνίρετε με θυμάρι και σερβίρετε.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με μανιτάρια και καρότα στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.