Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα στο φούρνο

Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα στο φούρνο

Κοτόπουλο με λαχανικά και κρεμώδη σάλτσα στο φούρνο. Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο που σίγουρα θα απολαύσετε με φρέσκο ζεστό ψωμί.

Υλικά συνταγής

  • 4 μπούτια ολόκληρα (350 γρ. ένα περίπου) κομμένα στα δύο
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κρεμμύδια ξερά σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλα καρότα σε χοντρές φέτες
  • 150 γρ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένα φύλλα εστραγκόν
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1/2  φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ελαιόλαδο 
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις ή στους 160° C στον αέρα. 
  2. Πλένετε τα μπούτια κοτόπουλου και τα κόβετε στα δύο, ώστε να έχετε 8 μερίδες. Βάζετε σε σακούλα poly bag το αλεύρι, βάζετε μέσα στη σακούλα το κοτόπουλο, σφραγίζετε καλά το άνοιγμα της σακούλας και την ανακινείτε ώστε να αλευρωθούν τα κομμάτια του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
  3. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κοτόπουλο για 2-3 λ ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το μεταφέρετε σε πιατέλα. 
  4. Προσθέτετε στο τηγάνι ακόμα λίγο ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το καρότα και τα σοτάρετε για 5 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λ ακόμα. Μεταφέρετε πάλι στο τηγάνι το κοτόπουλο και μόλις ζεσταθεί σβήνετε με το κρασί. Το αφήνετε να βράσει για 2 λ περίπου μέχρι να “εξατμισθεί” το κρασί.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα κοτόπουλου σε πυρίμαχο σκεύος, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό (ή ζωμό κότας) και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ περίπου μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
  6. Εν τω μεταξύ 15 λ πριν γίνει το κοτόπουλο, βάζετε σε χαμηλή θερμοκρασία μια κατσαρολίτσα να ζεσταίνεται. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τους κρόκους αυγών, το εστραγκόν και τη κρέμα γάλακτος και ρίχνετε το μείγμα στη κατσαρολίτσα. Ανακατεύετε συνεχώς για 4-5 λ περίπου μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτετε και το λεμόνι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για 1-2 λ ακόμα.
  7. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο ταψί με το κοτόπουλο. Ανακινείτε το ταψί να πάει παντού η λεμονάτη κρέμα και το αφήνετε 1 λ ακόμα στο φούρνο. Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο, το πασπαλίζετε με λίγο φρέσκο θυμάρι για το υπέροχο άρωμά του και το σερβίρετε ζεστό με φρέσκο ψωμί.

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.