Κοτόπουλο με χυλοπίτες

Κοτόπουλο με χυλοπίτες

Κοτόπουλο με χυλοπίτες. Ένα εξαιρετικό παραδοσιακό πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. Μια απλή εύκολη συνταγή για ένα υγιεινό, χορταστικό και προπάντων πεντανόστιμο πιάτο με ένα αγαπημένο πουλερικό, το κοτόπουλο, με τις μικρές τετράγωνες χυλοπιτίτσες σε σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Πασπαλίστε το με μπόλικη ξηρή μυζήθρα και … καλή σας όρεξη!

Υλικά συνταγής

  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο (1½ κιλό περίπου) κομμένο σε μερίδες 
  • 5-6 κ.σ. κονιάκ ή 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ή 1 κουτί Ντομάτα Τριμμένη εμπορίου των 500 γρ.
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρές λωριδίτσες
  • 1-2 πρέζες μπαχάρι σε σκόνη
  • 1-2 πρέζες πάπρικα
  • 1-2 πρέζες κανελογαρίφαλο
  • αλάτι πιπέρι 
  • ζωμό κότας διαλυμμένο σε ζεστό νερό (προαιρετικά)
  • 500 γρ. χυλοπίτες (τις κλασικές μικρές τετράγωνες)
  • ξηρή μυζήθρα ή παρμεζάνα τριμμένη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το “ταμπονάρετε” με χαρτί κουζίνας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά απ” όλες τις πλευρές. Το περιχύνετε με το κονιάκ ή το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ περίπου.
  2. Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας και τον τρίβετε για ½ λ στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τις αλεσμένες ντομάτες, τη πιπεριά Φλωρίνης, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και ζεστό νερό (ή ζωμό κότας) τόσο όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο τουλάχιστον 3 δάχτυλα πάνω από το φαγητό.
  3. Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 1:15 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. 
  4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζετε αμέσως το κοτόπουλο με το ζωμό του σε ένα μεγάλο πήλινο ή πυρίμαχο ταψί το οποίο έχετε ήδη βάλει στο φούρνο που προθερμαίνετε στους 180 βαθμούς να κάψει.
  5. Ρίχνετε περιμετρικά του ταψιού και τις χυλοπίτες, τις αλατοπιπερώνετε και ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ περίπου προσθέτοντας λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζωμό κότας σταδιακά (όποτε απαιτείται). Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό, πασπαλισμένο με ξερή μυζήθρα.