Κοτόπουλο με μπάμιες και πατάτες στο φούρνο

Κοτόπουλο με μπάμιες και πατάτες στο φούρνο

Μια πολύ εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο. Υπέροχο κοτόπουλο σε κόκκινη σάλτσα με μπάμιες και πατάτες, ψημένο σε γάστρα στο φούρνο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 800 γρ. μπάμιες φρέσκες 
  • 3 κ.σ. ξύδι 
  • 1 μέτριο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 4-5 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους 2½ εκ. περίπου 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρεδάκια 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη 
  • 5 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο multi 
  • ½ κύβο ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, 1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν ή μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ετοιμάζετε τις μπάμιες ως εξής: Κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι το επάνω μέρος από το κοτσάνι τους, προσέχοντας να μη κόψετε τη βάση τους που συγκρατεί τα σπόρια. Πασπαλίζετε τις κομμένες άκρες με αλάτι (ή τις βουτάτε σε αλάτι που βάζετε σε ένα μπολάκι), τις ραντίζετε με το ξύδι και τις αφήνετε για 30-40 λ, κατά προτίμηση στον ήλιο. Στη συνέχεια τις ξεπλένετε καλά σε μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά τους. 
  2. Ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου, σε  παρτίδες, για περίπου 3 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφαιρείτε με τσιμπίδα από το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε γάστρα ή σε ένα ταψί και τα σκεπάζετε ή με το καπάκι της γάστρας ή με αλουμινόχαρτο αν χρησιμοποιήσετε ταψί. 
  3. Στο ίδιο ζεστό τηγάνι, αφήνετε το ελαιόλαδο που σοτάρατε το κοτόπουλο, συμπληρώνετε με 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνετε τις στραγγισμένες μπάμιες και τις πατάτες και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα στρώνετε και αυτά 
  4. Στο ίδιο ζεστό τηγάνι, προσθέτετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε το σκόρδο και προαιρετικά το πιπέρι καγιέν και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λ ακόμα μέχρι να βγουν τα αρώματά τους.
  5. Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη, ανακατεύετε, ρίχνετε και τις πολτοποιημένες ντομάτες, το κύβο κότας ή λαχανικών, το θυμάρι, το μαϊντανό, αλάτι και μαύρο πιπέρι (αν δεν βάλατε καγιέν) και αφήνετε τη σάλτσα σας να σιγοβράσει για 3-4 λ. 
  6. Αδειάζετε τη σάλτσα στρώνοντάς τη ομοιόμορφα στο ταψί ή γάστρα πάνω από το φαγητό, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με αλουμινόχαρτο καλά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50 λ. Ξεσκεπάζετε το φαγητό και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λ περίπου ή μέχρι να σωθούν τα υγρά της σάλτσας δέσει και μελώσει.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με μπάμιες και πατάτες στο φούρνο