Αναρτήθηκε στις 03/11/2017 σε Ζυμαρικά, Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Κοτόπουλο με κριθαράκι και ελιές στο φούρνο
Υπέροχο μπούτια κοτόπουλου με κριθαράκι και ελιές σε σάλτσα ντομάτας στο φούρνο. Πασπαλίστε το φαγητό σας με θρυμματισμένη φέτα και απολαύστε ένα τέλειο πιάτο. Μια εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό, ευπρόσδεκτο από μικρούς και μεγάλους, φαγητό στο καθημερινό, οικογενειακό σας τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 μπούτια κοτόπουλου ολόκληρα (κομμένα στα δύο χωριστά τα μπουτάκια με το επάνω μέρος των μηρών, ώστε να έχετε 8 κομμάτια)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρεδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ (400 γρ. το ένα)
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
- 1 ½ φλ. τσαγιού κριθαράκι
- 3/4 φλ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
- αλάτι πιπέρι
- 60 γρ. τυρί φέτα, ψιλοθρυμματισμένη
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 190 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε, σε παρτίδες, τα μπούτια κοτόπουλου για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Τα μεταφέρετε με τσιμπίδα σε πιατέλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 2 λ περίπου, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει και γυαλίσει. Προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για 1/2 λ ακόμα, ρίχνετε το μαϊντανό τη πάπρικα και τα ντοματάκια κονκασέ και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για 2 λ ακόμα.
- Επιστρέφετε στη κατσαρόλα τα κομμάτια κοτόπουλου και το ζωμό κότας, αλατοπιπερώνετε και μόλις πάρουν βράση μεταφέρετε όλα το περιεχόμενο της κατσαρόλας, σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα.
- Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, ρίχνετε το κριθαράκι περιμετρικά του κοτόπουλου προσθέτετε τις ελιές, λίγο ακόμα αλατοπίπερο ανακατεύετε απαλά και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-25 λ ή μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι σας αλ τέντε. Αν το θέλετε περισσότερο βρασμένο προσθέτετε λίγο επιπλέον ζεστό νερό και συνεχίζετε το ψήσιμο.
- Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το ξανασκεπάζετε καλά με το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το φαγητό να “σταθεί” για 5 λ. Στη συνέχεια το ξεσκεπάζετε, πασπαλίζετε με τη θρυμματισμένη φέτα και σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
03/11/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο με κριθαράκι και ελιές στο φούρνο