Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα άνηθου και σκόρδου

Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα άνηθου και σκόρδου

Στήθος κοτόπουλο με υπέροχη, λαχταριστή κρεμώδη σάλτσα άνηθου και σκόρδου. Αν ψάχνετε

ένα πιάτο για να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας, αυτή είναι η κατάληλη συνταγή (τη βρήκαμε εδώ) με το ψητό κοτόπουλο πνιγμένο σε κρεμώδη σάλτσα με το σκόρδο, το βούτυρο, και το λευκό κρασί συνδυασμένα με ξινή κρέμα και  άνηθο, θα κάνετε ένα πιάτο που κανείς δεν θα ξεχάσει  σύντομα! Σερβίρετε το κοτόπουλο πάνω από ρύζι ή ζυμαρικά, ή απλά απολαύστε σκέτο το κοτόπουλο και τη σάλτσα του με λίγο τραγανό σκορδόψωμο για “βούτυγμα” στη σάλτσα…Απλά δοκιμάστε το!!

Υλικά συνταγής

  • 4 μονά στήθη κοτόπουλου με τη πέτσα τους
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 – 2½ κ.γ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1 φλ. τσαγιού sour cream (ξινόκρεμα) [*]
  • 4 κ.σ. βούτυρο κρύο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και στρώνετε με λαδόκολα ένα μεγάλο πυρέξ που να χωράει τα 4 στήθη.
  2. Αλατοπιπερώνετε τα στήθη κοτόπουλου και από τις 2 πλευρές. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία το μισό ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά σοτάρετε τα στήθη με τη πέτσα τους πρώτα προς τα κάτω ώστε να κάνει κρούστα, για 2 λ από κάθε πλευρά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.
  3. Το μεταφέρετε με μια τσιμπίδα στο πυρέξ με τη πέτσα προς τα επάνω και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα χωρίς να χάσει τους ζωμούς του και σκληρύνει. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κάθε στήθους.
  4. Εν τω μεταξύ, στο ίδιο τηγάνι που σοτάρατε το κοτόπουλο, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για περίπου 3-4 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λ. 
  5. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου και μόλις πάρουν βράση προσθέτετε τη ξινόκρεμα, τον άνηθο και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε 2 κ.σ. από τη σάλτσα και 3 κ.σ. νερό ανακατεύετε να κρυώσει η σάλτσα προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε καλά να διαλυθεί το αλεύρι και το ρίχνετε μέσα στη σάλτσα.
  6. Ανακατεύετε καλά τη σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράζει μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Όταν είναι έτοιμα τα στήθη κοτόπουλου, τα σερβίρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα κόβετε σε φέτες και τα περιχύνετε με τη σάλτσα. Τα σερβίρετε ζεστά με ρύζι πιλάφι ή με ζυμαρικά.

[*] Ξινόκρεμα (sour cream) θα βρείτε σε ορισμένα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ ή σε Ντελικατέσεν. Σε περίπτωση που είναι δύσκολο να βρείτε φτιάξτε τη δική σας απλή συνταγή ως εξής.

Για την ξινόκρεμα
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
χυμό από 1/2 – 1 μέτριο λεμόνι

Βάζετε τη κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και προσθέτετε σταδιακά το χυμό λεμονιού με ένα κουτάλι και ανακατεύετε. Η κρέμα πήζει στιγμιαία, οπότε δοκιμάζοντας στη γεύση, κρίνετε πόσο λεμόνι θέλετε να προσθέσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αφήνετε τη κρέμα εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 15 λ ή και για ένα ολόκληρο βράδυ αν έχετε χρόνο, προκειμένου να πήξει ακόμα περισσότερο και να ωριμάσει η γεύση της.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα άνηθου και σκόρδου

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.