Κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι

Κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι

Κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι στη κατσαρόλα. Ένα λαχταριστό, κλασικό πατροπαράδοτο πιάτο για να γλύφεις τα δάχτυλά σου, αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό και υγιεινό φαγητό για όλη την οικογένεια στο καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο, 1 ½ κιλό περίπου, κομμένο σε μερίδες
  • ⅓ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο καρότο τριμμένο
  • ½ φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • μπαχαρικά 3-4 καρφάκια γαρίφαλο, 3-4 κόκκοι μπαχάρι)
  • 400 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • αλάτι πιπέρι
  • παρμεζάνα, κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα για πασπάλισμα προαιρετικά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κοτόπουλο από το ψυγείο 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε. Το κόβετε σε μερίδες, το πλένετε το στεγνώνετε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και το αλατοπιπερώνετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλο για 3 λ περίπου από τη κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Μεταφέρετε με μια τσιμπίδα το κοτόπουλο σε πιατέλα.
  2. Στο ίδιο λάδι στη κατσαρόλα ρίχνετε το κρεμμύδι, το καρότο και μια πρέζα αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τα σοτάρετε για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για ½ λ επιπλέον.
  3. Ξαναβάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου με τους ζωμούς τους στη κατσαρόλα, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Μόλις αναπνεύσει το αλκοόλ προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε. Προσθέτετε νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κοτόπουλο και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το κοτόπουλο για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να βράσει καλά το κοτόπουλο.  
  4. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε σε πιατέλα το βρασμένο κοτόπουλο. Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα 800 ml ζεστό νερό και αλάτι. Όταν κοχλάσει ρίχνετε το κριθαράκι και το βράζετε για 20-25 λ περίπου ή σύμφωνα με το χρόνο που αναφέρονται στις οδηγίες της συσκευασίας.
  5. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ανακατεύετε συχνά το κριθαράκι με ξύλινη κουτάλα και προσθέτετε, σταδιακά, λίγο τη φορά επιπλέον ζεστό νερό για να μη στεγνώσει, αλλά να μείνει το κριθαράκι με λίγα υγρά γιατί θα τα απορροφήσει γρήγορα όταν το αφαιρέσετε από τη φωτιά. 
  6. 4-5 λ περίπου πριν βράσει το κριθαράκι ξαναβάζετε τα κομμάτια κοτόπουλου στη κατσαρόλα, ανακατεύετε απαλά, προσθέτετε αλατοπίπερο, αν απαιτείται μετά από δοκιμή, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λ. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως ζεστό το κοτόπουλο με το κριθαράκι σας, πασπαλισμένο (προαιρετικά) με τριμμένο τυρί επιλογής σας. 

Photo

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.