Κοτόπουλο κοκκινιστό με καρότα και μανιτάρια

Κοτόπουλο κοκκινιστό με καρότα και μανιτάρια

Κοτόπουλο με καρότα και μανιτάρια σε σάλτσα ντομάτας. Μια εύκολη και απλή συνταγή (αρχική ιδέα προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους πιάτο, πεντανόστιμο, πλούσιο σε γεύσεις και υγιεινό. Συνοδέψτε το με ζυμαρικό ή ρύζι ή πατάτες και απολαύστε το τέλειο γεύμα ή δείπνο.

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο 1.300-1.400 γρ. περίπου κομμένο στα 8 ή μόνο μπούτια (ιδίου βάρους σύνολο) 
  • 1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 2 καρότα μέτρια, κομμένα στη μέση κάθετα και μετά σε φέτες
  • 200 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες 
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης 
  • μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη: 1 πρέζα κανέλα, 1 πρέζα γαρίφαλο, 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ (ή αν είναι στην εποχή τους 800 γρ. ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες)
  • 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βγάζετε το κοτόπουλο από το ψυγείο 2 ώρες πριν το μαγειρέψετε και το αφήνετε να “έλθει” σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, απλώνετε το αλεύρι σε μεγάλο πιάτο. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα πασπαλίζετε ελαφρώς με λίγο αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο.
  2. Σε μεγάλη, ρηχή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε σταδιακά τα κομμάτια κοτόπουλου (λίγα τη φορά για να μη πέφτει η θερμοκρασία του ελαιόλαδου) για 4-5 λ ή μέχρι να ροδίσουν και κάνουν κρούστα και από τις δύο πλευρές. Τα αφαιρείτε με τσιμπίδα από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, στο ίδιο ζεστό λάδι (αν απαιτηθεί προσθέστε 2 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο) χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέσο και ρίχνετε τα κομμένα σε κομματάκια ή φέτες λαχανικά, κρεμμύδι, σέλερι, καρότο και μανιτάρια. Τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και μελώσουν.
  4. Προς το τέλος της διαδικασίας μελώματος ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα σκόρδα, τη δάφνη, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, μπαχάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύετε για 1/2 λ να βγάλουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια ξαναβάζετε τα σοταρισμένα κομμάτια κοτόπουλου στη κατσαρόλα, τα ανακατεύετε με τα λαχανικά για 2 λ, τα “σβήνετε” με το κρασί και τα αφήνετε για 1 λ περίπου να μειωθεί λίγο το κρασί. 
  5. Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 ½ φλ. τσαγιού ζεστό νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύετε απαλά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και το σιγοβράζετε για 1:15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο με πήξει η σάλτσα του. 
  6. Σερβίρετε το κοτόπουλό σας γαρνιρισμένο (προαιρετικά) με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το συνοδεύετε με ζυμαρικό επιλογής σας πασπαλισμένο με τριμμένη παρμεζάνα, ή με ρύζι πιλάφι, ή πουρέ πατάτες ή πατάτες τηγανιτές. 

Σημείωση: Προαιρετικά αντικαταστήστε το σέλερι με 1/2 φλ. τσαγιού αρακά κατεψυγμένο (ξεπαγωμένο).

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο κοκκινιστό με καρότα και μανιτάρια

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.