Κοτόπουλο κατσιατόρε με λαχανικά και πατάτες

Κοτόπουλο κατσιατόρε με λαχανικά και πατάτες

Πεντανόστιμο κοτόπουλο “κατσιατόρε” με λαχανικά και πατάτες. Στην Ιταλική γλώσσα “κατσιατόρε” σημαίνει κυνηγός και στα πιάτα α λα κατσιατόρε (με διασημότερα το κοτόπουλο και το λαγό) είναι τα κοκκινιστά κατσαρόλας, με κρασί, κρεμμύδια και λαχανικά, όπως πιπεριές, καρότο, φασολάκια ή ακόμη και ελιές. Χρησιμοποιούνται, επίσης, υλικά που συχνά έφερναν οι κυνηγοί μαζί τους όταν επέστρεφαν σπίτια τους, όπως μανιτάρια και άγρια βότανα. Υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές στα υλικά, ανάλογα με την περιοχή και την εποχή κι έτσι πρόκειται για ένα πιάτο που επιδέχεται πολλούς πειραματισμούς. Εδώ σας δίνουμε συνταγή για “κατσιατόρε” με κοτόπουλο με λαχανικά και πατάτες σε μια πεντανόστιμη εκδοχή αυτού του υπέροχου πιάτου. Απλά δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο 1 ½ κιλό περίπου, κομμένο σε μερίδες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, “σπασμένες” με τη λάμα μαχαιριού 
  • 2 μέτριες πράσινες πιπεριές, κομμένες σε χοντρές λωρίδες 
  • 2 μέτριες κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε χοντρές λωρίδες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 200 γρ. φασολάκια, καθαρισμένα
  • ¼ φλ. τσαγιού πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ (800 γρ. σύνολο)
  • 1 πρέζα νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά, φρέσκα κομμένα σε χοντρές φέτες
  • ½ φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  • ½ κιλό πατάτες 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένετε και κόβετε τα λαχανικά σας, αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα αφήνετε στην άκρη.  Σε μια μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις σκελίδες σκόρδου μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και αρωματιστεί το λάδι. Τις αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τις πετάτε.  
  2. Αυξάνετε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλο για 4-5 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Στη συνέχεια μειώνετε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το κοτόπουλο να σιγομαγειρευτεί στο ελαιόλαδο για 4-5 λ. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
  3. Αφήνετε την ίδια κατσαρόλα με το λάδι στη φωτιά, αυξάνετε πάλι τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή και σοτάρετε τις φέτες πράσινης, κόκκινης πιπεριάς, κρεμμυδιού και τα φασολάκια, ανακατεύοντας περιστασιακά με κουτάλα για 5-6 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το ντοματοπελτέ και τον τρίβετε με τη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1 λ. 
  4. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τις νιφάδες πιπεριού, το σοταρισμένο κοτόπουλο μαζί με τους χυμούς του, το ζωμό κότας, τη ζάχαρη, λίγο αλατοπίπερο και τα μανιτάρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και τα μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 25 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και μαλακώσουν τα λαχανικά.
  5. Τα τελευταία 10 λ βρασίματος ρίχνετε το μαϊντανό, ανακινείτε τη κατσαρόλα να ενσωματωθεί και αν η σάλτσα σας έχει υγρά αφήνετε ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα για να “σωθούν”. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό σας για 15 λ πάνω στο μάτι, χωρίς να βράζει για να ξεκουραστεί.  
  6. Εν τω μεταξύ μέχρι να βράσει το κοτόπουλο με τα λαχανικά, καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κομμάτια και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρετε ζεστό το κοτόπουλο κατσιατόρε μαζί με τις βραστές πατάτες και καλή σας όρεξη. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο κατσιατόρε με λαχανικά και πατάτες