Αναρτήθηκε στις 07/09/2016 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Κοτόπουλο φρικασέ, μια αυθεντική Γαλλική συνταγή
Μια αυθεντική Γαλλική συνταγή βασισμένη στο βιβλίο μαγειρικής του θρύλου της γαλλικής κουζίνας, Julia Child. Ένα υπέροχο, γευστικότατο και υγιεινό πιάτο με κοτόπουλο φρικασέ, με λαχανικά και ήπια πλούσια λευκή σάλτσα. Απολαύστε το !!!
Υλικά συνταγής
- 500 γρ. μπουτάκια κοτόπουλου
- 3 κ.σ. χυμός λεμονιού (2+1 χωριστά)+ φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα
- αλάτι πιπέρι
- 150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε λεπτές φέτες
- 1 κοτσάνι σέλινο ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. βούτυρο (2+1+1 κ.σ. χωριστά)
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο εστραγκόν (ή 1 ολόκληρα αστεροειδή γλυκάνισο)
- 1/3 ματσάκι φύλλα φρέσκου μαϊντανού ψιλοκομμένο + επιπλέον για γαρνίρισμα
- 3 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 2 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου
- 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
- 1 κρόκος αυγού
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένετε τα μπουτάκια κοτόπουλου και σκουπίστε τα καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύετε καλά τις 2 κ.σ. λεμόνι με 1 κοφτό κ.γ. αλάτι και 1/2 κ.γ. πιπέρι και τρίβετε με αυτό το μείγμα τα μπουτάκια απ” όλες τις πλευρές. Τα αφήνετε στη άκρη για 15 λ περίπου.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, ή φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε καλά τις 2 κ.σ. βούτυρο και σοτάρετε τα μπουτάκια για 10-12 λ ή μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Μεταφέρετε τα μπουτάκια με τσιμπίδα (μην τα τρυπάτε με πιρούνι) σε μια πιατέλα.
- Προσθέτετε στο τηγάνι τα ψιλοκομμένα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο και σέλινο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα για 1-2 λ. Προσθέτετε 1 κ.σ. βούτυρο, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και τα σιγομαγειρεύετε για 4 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά, φροντίζοντας να μη καούν και πάρουν ένα καφέ χρώμα.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 3-4 λ περίπου ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσουν. Πασπαλίζετε το αλεύρι πάνω από το μείγμα λαχανικών και ανακατεύετε ζωηρά για 1 λ περίπου και μόλις απορροφηθεί απορροφηθεί όλο το αλεύρι, ρίχνετε το κρασί. Μόλις πάρει βράση προσθέτετε και το ζωμό κοτόπουλου ανακατεύοντας διαρκώς.
- Τοποθετείτε σε ένα στρώμα τα μπουτάκια κοτόπουλου πάνω από τα λαχανικά, προσθέτετε τη δάφνη, το μαϊντανό, το θυμάρι και το σχοινόπρασο ή γλυκάνισο και μόλις έλθει σε σημείο βρασμού, σκεπάζετε το τηγάνι και το βράζετε για 20 λ περίπου ή μέχρι το κοτόπουλο ψηθεί καλά μέχρι το κόκκαλο. Μετά αφαιρείτε το κοτόπουλο από το τηγάνι, το μεταφέρετε σε πιατέλα και πετάτε τη δάφνη και το γλυκάνισο. Συμπληρώνετε 1/2 φλ. τσαγιού ζωμό από τηγάνι και το αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, βάζετε το κρόκο αυγού και τον χτυπάτε με αυγογδάρτη. Προσθέτετε τη μισή κρέμα γάλακτος χτυπώντας συνεχώς να ενσωματωθεί και στη συνέχεια ρίχνετε εναλλάξ τη κρέμα γάλακτος με το ζεστό ζωμό χτυπώντας διαρκώς ζωηρά. Ρίχνετε το μείγμα μέσα μέσα στο τηγάνι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Τοποθετείτε πάλι το κοτόπουλο μέσα στο τηγάνι και σιγοβράζετε για 1-2 λ. Προσθέτετε το 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι πιπέρι και την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο, ανακατεύετε απαλά και σβήνετε τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό σας με ρύζι πιλάφι, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.

07/09/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπουλο φρικασέ, μια αυθεντική Γαλλική συνταγή