Κοτόπουλο Biryani (Μπιριάνι) με ρύζι μπασμάτι

Κοτόπουλο Biryani (Μπιριάνι) με ρύζι μπασμάτι

Ένα υπέροχο, εξαιρετικά εύγευστο, πολύχρωμο κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι και μυρωδάτα μπαχαρικά που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Μια συνταγή απ” την Ινδία που μας έστειλε ο φίλος μας Βασίλης Βέκιος. Ένα πιάτο που θα σας μείνει αξέχαστο…

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια [φιλέτα μπουτάκια ή στήθος κοτόπουλο κομμένο]
  • 1 1/2 ποτήρι ρύζι Basmati
  • 2 κεσεδάκια αγελαδινό γιαούρτι
  • 2 μεγάλα ή 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά κομμένα σε στρογγυλές λεπτές φέτες
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο για το τσιγάρισμα
  • 1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ.σ. τριμμένο σκόρδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης [σαφράν]
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 5-6 φιλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • αλάτι πιπέρι
  • 1 σακουλάκι μείγμα Biryani [θα το βρείτε στα καταστήματα που πωλούν Ινδικά προϊόντα ή φτιάξτε το δικό σας μείγμα Biryani ως εξής:
  • Για το μείγμα Biryani:
  • 1 κ.σ. μπαχαρικό γκαράμ μασάλλα
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. τριμμένο μαύρο κάρδαμο
  • 1 κ.γ. τριμμένο πράσινο κάρδαμο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν καλά. Αφαιρείτε τα μισά κρεμμύδια σε πιατέλα και συνεχίζετε το τσιγάρισμα στα υπόλοιπα μέχρι, σχεδόν, να μαυρίσουν. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε στην άκρη για το τέλος της συνταγής.
  2. Ξαναβάζετε στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια που απλώς ρόδισαν, προσθέτετε το τζίντζερ και το σκόρδο και τα σοτάρετε ανακατεύοτας για 1 λ. Προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Σε ένα μπολ βάζετε τα δύο γιαούρτια και τα ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να “νερουλιάσουν”. Προσθέτετε στο μπολ όλα τα μπαχαρικά [εκτός του κρόκου Κοζάνης] ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα μέσα στη κατσαρόλα με το κοτόπουλο. Πασπαλίζετε από πάνω με τα ψιλοκομμένα κόλιανδρο και δυόσμο και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να μαριναριστεί για 1 ώρα.
  4. Ένα περίπου τέταρτο πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα του κοτόπουλου, ξεπλένετε το ρύζι και το αφήνετε σε νερό να μουλιάσει.
  5. Μετά το μαρινάρισμα του κοτόπουλου βάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και το σιγοβράζετε για 1/2 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
  6. Εν τω μεταξύ, όσο σιγοβράζει το κοτόπουλο βράζετε το ρύζι για 5-6 λ μέχρι και το σουρώνετε. Προαιρετικά, στο νερό που βράζετε το ρύζι μπορείτε να βάλετε σε ένα τουλπανάκι κανέλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο κ.λ.π. για να αρωματισθεί το ρύζι. 
  7. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνετε το 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο, προσθέτετε λίγο γάλα και διαλύετε τη 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης. Το αφήνετε στην άκρη. 
  8. Το κοτόπουλο σας είναι πια έτοιμο. Φροντίζετε να μην έχει πολλά υγρά αλλά να είναι σε παχύρευστη σάλτσα. Ανοίγετε τη κατσαρόλα και σκεπάζετε το κοτόπουλο με το μισοβρασμένο ρύζι, το στρώνετε καλά και το ραντίζετε με το μείγμα βουτύρου του κατσαρολιού. Τέλος πασπαλίζετε από πάνω τα σχεδόν “καμμένα” κρεμμύδια που κρατήσατε στην άκρη. 
  9. Κλείνετε όσο καλύτερα γίνεται τη κατσαρόλα, [οι Ινδοί τη κλείνουνε με … ζυμάρι] και συνεχίζετε το σιγοβράζετε για 15 λ περίπου σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά. Μετά τα 15 λ ανακατεύετε καλά το φαγητό, το σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα και σερβίρετε. 

chicken-biryani-recipe

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο Biryani (Μπιριάνι) με ρύζι μπασμάτι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.