Κοτόπουλο με αγκινάρες και ντομάτες

Κοτόπουλο με αγκινάρες και ντομάτες

Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο με κοτόπουλο, αγκινάρες και ντομάτες. “Ενα πεντανόστιμο φαγητό για να το απολαύσετε στο οικογενειακό αλλά και επίσημο τραπέζι σας. Δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 4 μονά στήθη κοτόπουλου (ή 2 στήθη + 2 μπούτια) χωρίς πέτσα
  • αλάτι πιπέρι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο 
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 450 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες, χωρίς σπόρια, κομμένες σε κύβους
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 καρφάκια γαρίφαλο 
  • 6 κόκκους πιπέρι
  • 1 ½ φλ. τσαγιού νερό ή ζωμό κότας
  • 8 αγκινάρες φρέσκες (αν δεν είναι στην εποχή της κατεψυγμένες) [*]
  • ½ φλ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί επιλογής σας για πασπάλισμα ή
  • ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο για πασπάλισμα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια κοτόπουλου. Σε μεγάλη, ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρετε τα κομμάτια κοτόπουλου για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δύο πλευρές. Το βγάζετε από τη κατσαρόλα με τσιμπίδα ή με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρετε σε πιατέλα.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3-4 λ ή μέχρι να μελώσουν. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί το σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τις φρέσκες ντομάτες, τον τοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρύφαλο και το πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά.
  3. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το 1 φλ. ζωμό κότας ή νερό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζετε, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το κοτόπουλο για 40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε τις καθαρισμένες αγκινάρες, αλατίζετε ρίχνετε και τον υπόλοιπο ζωμό κότας ή νερό και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για 25 λ επιπλέον ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες και μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του χωρίς πολλά υγρά. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή αν σας έχουν μείνει αρκετά υγρά στη κατσαρόλα ξεσκεπάστε το καπάκι και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να σωθούν τα υγρά. 
  5. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας καυτό πασπαλισμένο με τη παρμεζάνα ή τη γραβιέρα ή αντί για τυρί το πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο και απολαμβάνετε σκέτο ή μαζί με ζυμαρικό επιλογής σας.

[*] Καθαρίζετε τις αγκινάρες ως εξής: Κόβετε το κοτσάνι από τις αγκινάρες, αφαιρείτε τα εξωτερικά πράσινα σκληρά φύλλα και κόβετε τα υπόλοιπα (μαλακά) οριζόντια ως τη μέση. Βγάζετε το χνούδι και ρίχνετε τις καρδιές της αγκινάρας σε μια λεκάνη με νερό που έχετε προσθέσει χυμό λεμονιού, αλάτι και αλεύρι έως ότου τις βάλετε στη κατσαρόλα για μαγείρεμα.

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπουλο με αγκινάρες και ντομάτες

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.