Κοτοπιτάκια και σάλτσα γιαουρτιού με αρωματικά βότανα

Κοτοπιτάκια και σάλτσα γιαουρτιού με αρωματικά βότανα

Λαχταριστά και πεντανόστιμα κοτοπιτάκια σε φύλλο σφολιάτας και σάλτσα γιαουρτιού με αρωματικά βότανα που θα αγαπήσουν τα μικρά αλλά και … μεγάλα παιδιά. Τα σερβίρετε σε όλες τις περιστάσεις σαν ορεκτικό στο κυρίως πιάτο ή σαν μεζέ με το ποτό σας.

Υλικά συνταγής

  • Για τη γέμιση:
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 φέτες (80 γρ.) ψωμί ολικής αλέσεως
  • 500 γρ. φιλέτο κοτόπουλου, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κολοκυθάκι (120 γρ. περίπου) ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι πιπέρι
  • 3 φύλλα σφολιάτας, ξεπαγωμένα, κομμένα στη μέση
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού με βότανα:
  • 200 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη σάλτσα γιαουρτιού με μυρωδικά: Ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μούλτι ή μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε μπολ το οποίο σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο.
  2. Για τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, σε μεγάλο τηγάνι, και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε και το σκόρδο και σοτάρετε ακόμα 1 λ. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
  3. Θρυμματίζετε σε ψίχουλα το ψωμί στο multi και το μεταφέρετε σε ένα μπολ. Έχετε ζητήσει από το χασάπη σας να ψιλοκόψει σε πολύ μικρά κομματάκια το κοτόπουλο, ή διαφορετικά, το κόβετε μόνοι σας. Το προσθέτετε στο τηγάνι με το κρεμμύδι, ρίχνετε όλα τα βότανα, το κολοκυθάκι, το θρυμματισμένο ψωμί, τη παρμεζάνα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο και ανακατεύετε πολύ καλά το μείγμα να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. 
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τα 3 φύλλα σφολιάτας στη μέση ώστε να έχετε 6 κομμάτια. Τοποθετείτε το 1/6 το μείγματος κοτόπουλου, κατά μήκος σε κάθε κομμάτι της σφολιάτας. Βουρτσίζετε τις άκρες της σφολιάτας με νερό και διπλώνετε τη ζύμη, πιέζοντάς τη στις άκρες να “σφραγίσει” καλά. Συνεχίζετε μέχρι να έχετε 6 ρολά. 
  5. Γυρίζετε το κάθε ρολό με τη “ραφή” της σφολιάτας προς τα κάτω. Τα βουρτσίζετε όλα, με πινέλο με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Κόβετε το κάθε ρολό σε 9 κομμάτια, ώστε να έχετε σύνολο 36 μπουκίτσες και τις τοποθετείτε σε ταψί στρωμμένο με χαρτί ψησίματος. 
  6. Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά και ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε με τη σάλτσα γιαουρτιού, βοτάνων. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτοπιτάκια και σάλτσα γιαουρτιού με αρωματικά βότανα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.