Αναρτήθηκε στις 26/09/2014 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Κυρίως πιάτα, Πίτες, Συνταγές
Κοτόπιτα
Κοτόπιτα. Μία πολύ νόστιμη ελαφριά πίτα που θα σας ενθουσιάσει. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα φτιάξετε μια κοτόπιτα που θα την απολαύσει όλη η οικογένειά σας.
Υλικά συνταγής
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο , περίπου 1 – 1 1/2 κιλό
- 500 γρ. φύλλο χωριάτικο ή δύο φύλλα σφολιάτας
- 5 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 2-3 πράσα κομμένα σε ροδέλες [προαιρετικά]
- 1/2 ματσάκι χονδροκομμένο μαϊντανό
- 2 καρότα κομμένα ροδέλες
- 2 φλιτζάνια, τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή φέτα ή άλλο κίτρινο τυρί
- 1/2 φλιτζάνι φέτα
- 4 αυγά
- 1 αυγό για το άλειμμα του φύλλου
- 8 κουταλιές βούτυρο, λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
- 1/2 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ χτυπημένο ή κρέμα γάλακτος light
- Λάδι
- αλάτι – πιπέρι [προσέξτε το αλάτι λόγω των τυριών]
Εκτέλεση συνταγής
- Βράζετε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό. Αφού βράσει το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. Πετάτε την πέτσα,το ξεκοκαλίζετε και το κόβετε σε μικρά κομματάκια.
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζετε λάδι και σοτάρετε τα χονδροκομένα σε ροδέλες κρεμμύδια, τα πράσα και τα καρότα. Στη συνέχεια προσθέτετε το κοτόπουλο και συνεχίζετε το σοτάρετε για λίγα λεπτά.
- Προσθέτετε στο τηγάνι [αν δεν χωράει τα μεταφέρετε όλα σε μεγάλο μπολ] το μαϊντανό, τα τυριά, το γάλα και τα 4 αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
- Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας σε ταψί αλείφοντας το καθένα με βούτυρο και ρίχνετε το μείγμα του κοτόπουλου. [Αν προτιμάτε το φύλλο σφολιάτας θα τοποθετήσετε σε βουτυρωμένο ταψί ένα φύλλο κάτω και το άλλο επάνω και βουτυρώνετε επίσης]. Στο τελευταίο φύλλο αλείφετε με το πέμπτο αυγό χτυπημένο για να πάρει η πίτα όμορφο χρώμα. Τη χαράζετε και ψήνετε για 50΄ περίπου στους 180 °C.
26/09/2014
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπιτα