Αναρτήθηκε στις 25/06/2015 σε Κυρίως πιάτα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Πίτες, Συνταγές
Κοτόπιτα ξεσκέπαστη πανεύκολη
Μια πολύ εύκολη συνταγή για μια λαχταριστή, πεντανόστιμη κοτόπιτα ξεσκέπαστη και τραγανό σπιτικό φύλλο βάσης. Απολαύστε τη σαν κυρίως πιάτο ή ορεκτικό ή μεζέ.
Υλικά συνταγής
- Για το φύλλο/βάση:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. κρέμα γάλακτος ή γάλα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- Για τη γέμιση:
- 3 αυγά
- 420 γρ. στήθος κοτόπουλου σε μικρούς κύβους [*]
- 100 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
- 80 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο [χωριστά 40 + 40 γρ.]
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτι [προσοχή λόγω της παρμεζάνας] πιπέρι
- 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Για το φύλλο: Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, τη μαργαρίνη λιωμένη, το αυγό, τη κρέμα γάλακτος και το αλάτι και ζυμώνετε. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Μετά τα 30 λ, με ένα πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο 28 εκ. περίπου το οποίο να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας ή ταψάκι 23 εκ. περίπου. Αλείφετε τη ταρτιέρα ή ταψάκι με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε καλά το φύλλο στη βάση και στα τοιχώματα. Τρυπάτε σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι τη βάση και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 10 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και δυναμώνετε την ένταση της φωτιάς στους 190 βαθμούς.
- Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ κόβετε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους, ρίχνετε πιπέρι και πολύ λίγο αλάτι και το τηγανίζετε σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα 3 αυγά και τα χτυπάτε. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, τη τριμμένη παρμεζάνα το μισό τριμμένο τσένταρ [40 γρ.], το μαϊντανό, λίγο πιπέρι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το μείγμα του τηγανιού κοτόπουλο-κρεμμύδι και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν.
- Ρίχνετε το μείγμα κοτόπουλου στο ταψί, πάνω από τη ψημένη βάση και ισιώνετε την επιφάνεια. Πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα 40 γρ. τυρί τσένταρ και ψήνετε στο προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 35 λ. Αν αρχίζει να ροδοκοκκινίζει έντονα η επιφάνεια σκεπάστε τη πίτα με αλουμινόχαρτο.
[*] Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο μαγειρεμένο ή ψημένο από προηγούμενες ημέρες. Σε αυτή τη περίπτωση ξεκοκαλίστε ή κόψτε μικρά κυβάκια από οποιοδήποτε μέρος του κοτόπουλου [στήθος, μπούτι, πλάτη κλπ].
Πηγή
25/06/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτόπιτα ξεσκέπαστη πανεύκολη