Κοτόπιτα με πράσο και πιπεριές

Κοτόπιτα με πράσο και πιπεριές

Πίτες… το αγαπημένο πιάτο των Ελλήνων… Εδώ σας δίνουμε ακόμα μια συνταγή για πίτα, μια πεντανότσιμη κοτόπιτα με πράσο, πιπεριές και τραγανό φύλλο. Μια συνταγή για μια εξαιρετική πίτα, με εξαιρετική γεύση, χορταστική και υγιεινή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
  • 45 γρ. (3 κ.σ.) ελαιόλαδο 
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 μεσαία πράσα, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 170 γρ. (1 κούπα) γλυκό ή ξινό τραχανά 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 200 γρ. (1¼ κούπας) τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο ή χωριάτικο ολικής 
  • 240 γρ. (1 κούπα) ελαιόλαδο για το φύλλο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σιγοβράζετε το κοτόπουλο σε μέτρια θερμοκρασία (5-6) για 35-45 λ και το αφήνετε να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια, το ξεψαχνίζετε και πετάτε τις πέτσες και τα κόκαλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  2. Προθερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά (6-8) και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρετε για 4-5 λ ή μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λ. Μετά αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το κοτόπουλο και τον τραχανά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να χλιαρίνει.
  4. Αφού γίνει χλιαρό το μείγμα προσθέτετε τα αυγά και ανακατεύετε πολύ καλά. Τέλος ρίχνετε και την φέτα θρυμματισμένη και συνεχίζετε το ανακάτεμα με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί ισομερώς.
  5. Λαδώνετε ένα ταψί 30×40 εκ. στρώνετε στην βάση του το 1ο φύλλο και το ραντίζετε με λάδι. Συνεχίζετε τοποθετώντας ένα 2ο φύλλο και λαδώνετε την επιφάνειά του. Τοποθετείτε και 3ο και 4ο φύλλο σταυρωτά λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  6. Αδειάζετε πάνω στα φύλλα τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού πιέζοντάς τη καλά με την ανάποδη ενός κουταλιού για να βγάλετε πιθανό αέρα που έχει εγκλωβιστεί ενδιάμεσα.
  7. Στη συνέχεια τοποθετείτε άλλο ένα φύλλο πάνω από τη γέμιση, το οποίο έχετε διπλώσει στη μέση το λαδώνετε και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία, τελειώνοντας με το τελευταίο φύλλο, το οποίο και τοποθετείτε κανονικά.
  8. Διπλώνετε τις άκρες των προς τα μέσα, αφού πρώτα τις έχετε λαδώσει (λαδώνετε όλο το φύλλο της επιφάνειας). Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια μεγέθους επιλογής σας, ραντίζετε την επιφάνειά της με λίγο νερό και την ψήνετε για 55 με 60 λ ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπιτα με πράσο και πιπεριές