Κοτόπιτα με πιπεριές, φέτα και μυρωδικά

Κοτόπιτα με πιπεριές, φέτα και μυρωδικά

Μια πεντανόστιμη πίτα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα αν είναι στις προτιμήσεις σας, με πιπεριές, φέτα και μυρωδικά που θα γίνει η αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Μια απλή και εύκολη συνταγή, για μια πίτα που είναι η ιδανική υγιεινή, θρεπτική επιλογή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και την οποία σας προτείνουμε να δοκιμάσετε. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κιμά από μπούτι κοτόπουλου ή γαλοπούλας που έχει περισσότερη γεύση, αν όμως θέλετε πιο υγιεινή επιλογή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά το στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό κιμά από μπούτι κοτόπουλου ή γαλοπούλας
  • 6 φύλλα χωριάτικα
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • ¾ ματσάκι μαϊντανού, ψιλοκομμένο
  • ¾ ματσάκι δυόσμο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 150 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη 
  • 1½ κ.γ. σκόνη τσίλι (για πικάντικη γεύση)
  • 2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη 
  • 2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο 
  • ελαιόλαδο για τη γέμιση της πίτας και για άλειμμα φύλλων
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε τα λαχανικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πιπεριές και τα σοτάρετε για 3 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτετε το κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη σκόνη τσίλι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει ο κιμάς ένα καφετί χρώμα. Όταν μειωθούν οι ζωμοί του κιμά ρίχνετε το κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμισθεί τελείως το αλκοόλ.
  3. Μετά προσθέτετε τα καρότα, το μαϊντανό, τον άνηθο και τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για περίπου 10 λ ανακατεύοντας περιστασιακά. Δοκιμάζετε το μείγμα και αν απαιτηθεί προσθέτετε αλάτι ή περισσότερα καρυκεύματα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 20 λ περίπου να κρυώσει το μείγμα.
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.  Όταν κρυώσει το μείγμα προσθέτετε το χτυπημένο αυγό, ανακατεύετε καλά, μετά ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα και συνεχίζετε το ανακάτεμα με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί ομοιόμορφα. 
  5. Λαδώνετε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και στρώνετε στη βάση του 1 φύλλο το οποίο λαδώνετε με ένα πινέλο. Από πάνω στρώνετε ένα 2ο φύλλο το οποίο επίσης λαδώνετε πολύ καλά και μετά στρώνετε από πάνω και ένα 3ο φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση της πίτας και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  6. Σκεπάζετε τη γέμιση με τα κάτω φύλλα που προεξέχουν στα τοιχώματα του ταψιού. Μετά στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα 3 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο και πάλι λαδωμένα ένα ένα. Γυρίζετε προς τα μέσα, προς τη βάση του ταψιού, τα φύλλα που προεξέχουν φροντίζοντας να θωρακιστεί καλά η γέμιση και να μη διαρρεύσει από τα φύλλα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  7. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό στο φύλλο επιφάνειας και χρησιμοποιώντας το χέρι σας το απλώνετε ομοιόμορφα σε όλο το φύλλο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα επάνω φύλλα της πίτας σε κομμάτια-μερίδες επιλογής σας φροντίζοντας να μη φτάσει το μαχαίρι και κόψει και τα κάτω φύλλα βάσης. 
  8. Ψήνετε τη πίτα σας στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα επάνω και κάτω φύλλα. Τη ξεφουρνίζετε, την αφήνετε για “ξεκουραστεί” για 10-15 λ περίπου και μετά τη σερβίρετε. Καλή σας όρεξη.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπιτα με πιπεριές, φέτα και μυρωδικά