Κοτόπιτα με κεφαλογραβιέρα

Κοτόπιτα με κεφαλογραβιέρα

Μια πεντανόστιμη πίτα με κοτόπουλο μυρωδάτο και κεφαλογραβιέρα και τραγανό φύλλο κουρού για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια συνταγή για μια πίτα που απαιτεί χρόνο στη παρασκευή της αλλά να είστε σίγουροι ότι θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση της. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο
  • 2 φύλλα κουρού
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
  • Για το κοτόπουλο
  • 1 κοτόπουλο, 1 κιλό περίπου
  • 1 ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  • 3-4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1-2 κλωνάρια σέλινου
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση
  • 4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 4 κ.σ. τραχανάς γλυκός
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 300 γρ. τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, πικάντικο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κοτόπουλο: Βράζετε το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι, στο οποίο καρφώνουμε τα γαρίφαλα, τη δάφνη, το σέλινο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 2 λίτρα κρύο νερό σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται, για περίπου 45-50 λ ή μέχρι να μαλακώσει καλά.
  2. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Σουρώνετε τον ζωμό της κατσαρόλας, κρατάτε 300 ml στην άκρη και διατηρείτε τον υπόλοιπο στο ψυγείο για άλλη χρήση, όπως ριζότο κ.λ.π. 
  3. Για τη γέμιση: Όταν κρυώσει το κοτόπουλο το ξεψαχνίζετε, το κομματιάζετε και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συχνά, για 4-5 λ ή μέχρι να μαραθούν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά. 
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα μαζί με τα 300 ml ζωμό που κρατήσατε και μόλις το μείγμα κοχλάσει ρίχνετε το τραχανά και τα βράζετε για περίπου 10 λ ή μέχρι να γίνει σαν μια μισοδεμένη σούπα.
  5. Μετά το αποσύρετε από τη φωτιά το αφήνετε να κρυώσει και στη συνέχεια το ρίχνετε στο μπολ με το κοτόπουλο. Προσθέτετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το λάδι τους, τα αυγά, το τυρί, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά της γέμισης.
  6. Για τη πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε καλά ένα ταψί 30×40 εκ.  και στρώνετε στη βάση του το ένα φύλλο κουρού. Το λαδώνετε και απλώνετε πάνω του τη γέμιση καλύπτοντας ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  7. Σκεπάζετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο, το λαδώνετε καλά και γυρίζετε τις άκρες και των δύο φύλλων προς τα μέσα. Χαράζετε τη πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και τη ψήνετε για 50-55 λ ή μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή και καλή σας απόλαυση.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπιτα με κεφαλογραβιέρα

 
 
 
 
 
You cannot copy content of this page