Κοτόπιτα αφράτη και μυρωδάτη με φύλλο σφολιάτας

Κοτόπιτα αφράτη και μυρωδάτη με φύλλο σφολιάτας

Πίτες.. ένα αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων συνδεδεμένο με τη παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και που πάντα θα μας θυμίζει τη … γιαγιά. Πίτες με διαφορετική γέμιση, με διαφορετικό φύλλο ή και χωρίς φύλλο, πάντα όμως ευπρόσδεκτες και πεντανόστιμες. Εδώ σας δίνουμε μια ακόμα συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για μια εύκολη, πεντανόστιμη και αφράτη κοτόπιτα με τραγανό φύλλο σφολιάτας που μπορείτε να τη φτιάξετε και με το μαγειρεμένο ή ψημένο κοτόπουλο που σας περίσσεψε από τη προηγούμενη ημέρα και που σας πρέπει να δοκιμάσετε. Δοκιμάστε τη!

Υλικά συνταγής

  • Για τη γέμιση
  • 1 κοτόπουλο (1.300-1.400 γρ. περίπου), κομμένο σε κομμάτια
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 3/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 250 γρ. (150+100 γρ. χωριστά) γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη ή άλλα διάφορα κίτρινα τυριά επιλογής σας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα
  • Για το φύλλο
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • ελαιόλαδο για το ταψί και το φύλλο
  • 1 αυγό χτυπημένο μαζί με 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ψημένο κοτόπουλο αφαιρείτε τη πέτσα του, το ξεκοκαλίζετε και το κόβετε σε μικρά κομματάκια. Αν έχετε ωμό κοτόπουλο, ρίχνετε σε μια κατσαρόλα νερό, λίγο αλάτι και το ζωμό λαχανικών και το βράζετε μέχρι να μαλακώσει καλά.
  2. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας βγάζετε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα το μεταφέρετε σε πιατέλα και μόλις κρυώσει το ξεκοκαλίζετε και το κόβετε σε μικρά κομματάκια τα οποία μεταφέρετε σε ένα μπολ. 
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι, πασπαλισμένα με 2-3 πρέζες αλάτι, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα ρίχνετε, όπως είναι με το λάδι τους από το τηγάνι, μέσα στο μπολ με τα κομματάκια κοτόπουλου. 
  4. Προσθέτετε τα 150 γρ. τριμμένο τυρί και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το αλάτι, ανακατεύετε, δοκιμάζετε για αλάτι αν απαιτείται και διορθώνετε. Τέλος ρίχνετε και τα αυγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως με ομογενοποιηθούν τα υλικά.  
  5. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε ελαφρώς με πλάστη το 1 φύλλο σφολιάτας τόσο όσο να καλύπτει τη βάση και περιμετρικά τα τοιχώματα ενός τετράγωνου ή ορθογώνιου ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε. Λαδώνετε καλά το ταψί και στρώνετε καλά το φύλλο στη βάση του και τα τοιχώματά του. 
  6. Ραντίζετε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο,  ρίχνετε τη γέμιση, την απλώνετε ομοιόμορφα και από πάνω ρίχνετε σε όλην την επιφάνειά της ισομερώς τα υπόλοιπα 100 γρ. τριμμένης γραβιέρας. Γυρίζετε προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση, το περίσσιο φύλλο, γύρω γύρω, και σκεπάζετε από πάνω με το 2ο φύλλο σφολιάτας.
  7. Χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι, το επάνω φύλλο της σφολιάτας σε μερίδες και την αλείφετε με πινέλο με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και µε το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσει. Ψήνετε τη πίτα σας στους 180 για περίπου 45-50 λ ή μέχρι να ψηθεί και ροδίσει η σφολιάτα.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτόπιτα αφράτη και μυρωδάτη με φύλλο σφολιάτας