Κοτομπουκιές με μανιτάρια και πιπεριές

Κοτομπουκιές με μανιτάρια και πιπεριές

Πεντανόστιμες κοτομπουκιές μαγειρεμένες σε ένα τηγάνι μέσα στους χυμούς των μανιταριών που απελευθερώνονται μέσα στο τηγάνι που αναμιγνύονται με τους χυμούς του βουτύρου, του κοτόπουλου, του σκόρδου, του κρεμμυδιού, της πιπεριάς και των καρυκευμάτων και μπαχαρικών. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για ένα εξαιρετικό πιάτο, με λίγους υδατάνθρακες για να το απολαύσετε ως έχει με σκορδόψωμο ως ορεκτικό ή σνάκ αλλά και για κυρίως με ρύζι πιλάφι. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κομμάτια 2 εκ. [*]
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2,5 κ.γ. καρυκεύματα αποξηραμένα ανάμικτα, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός, ματζουράνα, δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 250 γρ. μανιτάρια καφέ, κομμένα σε φέτες
  • 3 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο
  • 1 εσαλότ (ή μέτριο ξερό κρεμμύδι), ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά (αν είναι στις γεύσεις σας μπορείτε να πάρετε καυτερή). ψιλοκομμένη
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2-3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνετε, το πασπαλίζετε με τα 2 κ.γ. καρυκεύματα, με το σκόρδο και το κρεμμύδι σε σκόνη και την πάπρικα. 
  2. Ανακατεύετε καλά και σοτάρετε το κοτόπουλο απ” όλες τις πλευρές, για περίπου 5-6 λ ή μέχρι να ροδίσει και ψηθεί. Με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το σοταρισμένο κοτόπουλο σε ένα βαθύ μπολ, το αφήνετε στην άκρη και το διατηρείτε ζεστό.
  3. Στο ίδιο ζεστό τηγάνι ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μαζί 1 κ.σ. βούτυρο και μόλις ζεσταθούν ρίχνετε τα μανιτάρια και τα μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να μαλακώσουν. 
  4. Μετά προσθέτετε και το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι και μόλις λιώσει ρίχνετε το ψιλοκομμένο εσαλότ (ή κρεμμύδι) μαζί με την ψιλοκομμένη πιπεριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3 λ περίπου ή μέχρι να μυρίσουν και μαλακώσουν. Τέλος προσθέτετε και το σκόρδο και το σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να μυρίσει για περίπου 30-40 δευτερόλεπτα. 
  5. Στη συνέχεια ξαναβάζετε μέσα στο τηγάνι το σοταρισμένο κοτόπουλο μαζί με τους τυχόν ζωμούς του μέσα από το μπολ και ανακατεύετε όλα τα υλικά για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα όλοι οι χυμοί του τηγανιού.
  6. Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο και αν απαιτείται διορθώνεται, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για επιπλέον 2 λ ή μέχρι να να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να ψηθεί καλά το κοτόπουλο. Το σερβίρετε ζεστό και … καλή σας όρεξη!

[*] Προσπαθήστε να κόψετε το κοτόπουλο σε μπουκιές των 2 εκ. και όχι σε μεγαλύτερες γιατί έτσι θα θέλει περισσότερη ώρα να ψηθεί. Επίσης αν δεν είναι μεγάλο το τηγάνι σας για να σοταριστεί καλά το κοτόπουλο να το βάλετε σε 2 δόσεις για να μην “στριμωχθεί” γιατί μετά θα βράσουν και δεν θα ψηθούν για να ροδοκοκκινίσουν και επίσης δεν ψηθούν ομοιόμορφα.

Σημείωση: Για πιο πικάντικη γεύση μπορείτε να βάλετε τσίλι σε σκόνη ή νιφάδες κόκκινης πιπεριάς για να απολαύσετε τον απόλυτο μεζέ με το ουζάκι σας, το κρασάκι σας ή την μπυρίτσα σας. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοτομπουκιές με μανιτάρια και πιπεριές