Αναρτήθηκε στις 17/05/2015 σε Κοτόπουλο / Πουλερικά, Ορεκτικά - Μεζέδες, Συνταγές
Κοτοκροκέτες
Κοτοκροκέτες. Το απόλυτο σνακ των παιδιών, ο απόλυτος μεζές των μεγάλων για να συνοδεύσουν τη μπυρίτσα ή το ουζάκι τους. Μια εύκολη συνταγή για να αξιοποιήσετε το κοτόπουλο που έχει περισσέψει, ειδικά το στήθος που συνήθως “σφίγγει” την επομένη και που σίγουρα θα το απολαύσετε φρέσκο και λαχταριστό.
Υλικά συνταγής
- 1 3/4 φλ. τσαγιού κοτόπουλο βρασμένο ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα κρύο
- 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
- 3 αυγά
- 1 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα [*]
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα
- αλάτι πιπέρι
- τριμμένη φρυγανιά
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρολίτσα. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά να ενσωματωθεί. Ρίχνετε με μια κίνηση το κρύο γάλα, συνεχίζοντας τα ανακάτεμα. Προσθέτετε όσο ζωμό πάρει μέχρι να έχετε μια πηχτή κρέμα.
- Κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, τη πάπρικα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Προσθέτετε το 1 αυγό και 1 κρόκο αυγού ελαφρώς χτυπημένα, το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε, ρίχνετε και το κοτόπουλο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σκεπάζετε με μεμβράνη τη κατσαρολίτσα και τη βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά το μείγμα, για 1/2 περίπου ώρα, για να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις και να σφίξει το μείγμα. Κατόπιν πλάθετε κροκέτες μεγέθους και σχήματος αρεσκείας σας.
- Σε ένα βαθύ πιάτο βάζετε τη τριμμένη φρυγανιά. Σε δεύτερο βαθύ πιάτο χτυπάτε το υπόλοιπο 1 αυγό και το 1 ασπράδι με 1 κ.σ. νερό. Κυλάτε τις κροκέτες πρώτα στο αυγό, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού καλά και αμέσως μετά στη τριμμένη φρυγανιά. Τις τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι σε φριτέζα ή τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Η ώρα ποικίλει ανάλογα του μεγέθους των κροκετών.
[*] Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη παρμεζάνα με πεκορίνο ή άλλο αλμυρό πικάντικο τυρί αλλά μπορείτε επίσης να το αντικαταστήσετε με γλυκό κίτρινο τυρί που λιώνει [τσένταρ, ένταμ, γκούντα]. Στη πρώτη περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε τη ποσότητα του τυριού, στη δεύτερη μπορείτε να αλατίσετε κανονικά.
Για πιο πικάντικο μεζέ, σερβίρετε ζεστές τις κοτοκροκέτες σε πιατέλα στην οποία έχετε απλώσει μουστάρδα. Γαρνίνετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και στην υγειά σας…

17/05/2015
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κοτοκροκέτες