Κότα Μιλανέζα με πιλάφι

Κότα Μιλανέζα με πιλάφι

Μια συνταγή για ένα αναντικατάστατο και φινετσάτο πιάτο. Κότα “Μιλανέζα” με πιλάφι για το καθημερινό και το Κυριακάτικο τραπέζι όλης της οικογένειας. Προσπαθήστε να βρείτε μεγάλη, παχιά κότα, γιατί σε αυτή οφείλει η συνταγή τη πλούσια γεύση και το άρωμά της.

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο 2 κιλά περίπου, κατά προτίμηση κότα χωριάτικη [*]
  • 3-4 καρότα
  • χυμό λεμονιού
  • 1 ματσάκι ανάμεικτα αρωματικά χόρτα (σέλινο, σέλερι, μαϊντανό κ.α.)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 1/2 φλ. ρύζι για πιλάφι
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • 4 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγών (προαιρετικά)
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε και πλένετε καλά το κοτόπουλο. Το ραντίζετε με λίγο χυμό λεμονιού και το βράζετε σε αλατισμένο νερό μαζί με τα αρωματισμένα χόρτα τα καρότα και το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει τη βγάζετε από τη κατσαρόλα και την αφήνετε να στραγγίξει μαζί με τα καρότα που τα κρατάτε για γαρνίρισμα.
  2. Σουρώνετε το ζωμό που έβρασε η κότα και κρατάτε στην άκρη 1 1/2 φλ. για τη σάλτσα. Το υπόλοιπο το ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα (πρέπει να είναι σχεδόν 4 φλ. αλλιώς συμπληρώνετε με νερό. Αν είναι λίγος ο ζωμός και πολύ το νερό προσθέστε και ένα κύβο ζωμού κότας).
  3. Βράζετε το ζωμό, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο αλάτι και ρίχνετε το ρύζι. Το αφήνετε να σιγοβράζει με σκεπασμένη τη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσει και να πιεί τα υγρά του. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μια κουταλιά βούτυρο λίγη από τη παρμεζάνα και ανακατεύετε.
  4. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ, ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και προσθέτετε το γάλα και το ζωμό του κοτόπουλου που κρατήσατε. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα μέχρι να “δέσει”. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την υπόλοιπη παρμεζάνα, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας.  Προαιρετικά, ρίχνετε και τους κρόκους αυγών ελαφρά χτυπημένους και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  5. Ξεκοκαλίζετε τη κότα, κόβετε τα ψαχνά της σε λεπτές φέτες και σερβίρετε σε μερίδες μοιράζοντας δίπλα το ρύζι και τα καρότα και περιχύνετε με τη σάλτσα. Αν μείνει σάλτσα τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα.

[*]  Αν πάρετε απλό κοτόπουλο βράστε με 2 κύβους κότας.

Μια συνταγή του Νικ. Τσελεμεντέ από το βιβλίο “Οι αυθεντικές συνταγές”

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κότα Μιλανέζα με πιλάφι

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.