Κοντοσούβλι μαριναρισμένο στη γάστρα

Κοντοσούβλι μαριναρισμένο στη γάστρα

Κοντοσούβλι… Κάποιοι το θεωρούν τον “άρχοντα” των κρεάτων. Ψημένο στα κάρβουνα ή σε ταψί στο φούρνο ή στη γάστρα, μαριναρισμένο ή όχι, με όποια συνταγή και αν τον φτιάξετε είναι ο τέλειος μεζές. Εδώ σας δίνουμε μια δοκιμασμένη συνταγή για ένα υπέροχο κοντοσούβλι με χοιρινό κρέας την οποία  σίγουρα σας τη προτείνουμε. Απλά δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • Για το κοντοσούβλι:
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • 3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κοφτό κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κοφτές κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 5-6 κόκκους πιπεριού
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαϊντνανό αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
  • 1 κοφτό κ.γ. πάπρικα (κατά προτίμηση καυτερή)
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Για το κρέας: 
  • 1 κιλό χοιρινό κρέας (ώμος) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 πιπεριές χρώματος επιλογής σας (1 πράσινη + 1 πορτοκαλί ή κίτρινη ή κόκκινη) κομμένη σε κύβους 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες/κύβους
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
  • 8 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • πατάτες για συνοδευτικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ, βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν οι γεύσεις και τα υλικά. Κόβετε το κρέας σε μέτριους προς μεγάλους κύβους, τους αλατίζετε και τους ρίχνετε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομμάτια απ” όλες τις πλευρές
  2. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 6 ώρες, ιδανικά και για ένα βράδυ. Κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος, ανακατεύετε ανά διαστήματα το κρέας. 
  3. Παίρνετε 4 μέτρια ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια (τα οποία έχετε μουλιάσει σε νερό για να μη καούν) ή αντίστοιχα μεταλλικά καλαμάκια και περνάτε τα κομμάτια του χοιρινού, φροντίζοντας ανάμεσα στα κομμάτια κρέατος να προσθέτετε φέτες από κρεμμύδι, πιπεριά και ντομάτα. Προαιρετικά, αν είναι στις γεύσεις σας, σε κάθε καλαμάκι, ανάμεσα στις πιπεριές και ντομάτες βάζετε και 2 φέτες μπέικον διπλωμένες. 
  4.  Τοποθετείτε τα κοντοσούβλια σε λαδωμένη γάστρα ή αν δεν βάλετε πατάτες σε μικρό λαδωμένο πυρέξ που θα καλύψετε καλά με αλουμινόχαρτο στη διάρκεια του ψησίματος). Αν προσθέσετε τις πατάτες τις καθαρίζετε, τις κόβετε σε μεγάλους κύβους, τις αλατοπιπερώνετε τις πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη ή θυμάρι αποξηραμένο. 
  5. Και στις 2 περιπτώσεις (με πατάτες ή όχι) ραντίζετε το φαγητό σας με 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της ή το πυρέξ καλά (ώστε να σφραγιστεί) με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοντοσούβλι σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1:30 λ.
  6. Αφαιρείτε το καπάκι της χύτρας (ή το αλουμινόχαρτο από το ταψί) και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λ περίπου επιπλέον, μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανό, γυρίζοντάς το και από την άλλη πλευρά στο μισά του χρόνου. Σημείωση: 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος γυρίστε τα καλαμάκια και από τις άλλες πλευρές και αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κοντοσούβλι μαριναρισμένο στη γάστρα