Κολοκυθοκεφτέδες μυρωδάτοι με ντιπ γιουρτιού

Κολοκυθοκεφτέδες μυρωδάτοι με ντιπ γιουρτιού

Κολοκυθοκεφτέδες αρωματικοί με φέτα πεντανόστιμοι σερβιρισμένοι με ένα ελαφρύ και δροσερό ντιπ γιαουρτιού. Μια απλή και εύκολη συνταγή που μετατρέπει ένα ταπεινό και φτηνό λαχανικό, το κολοκύθι, σε υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες για να τους απολαύσετε ως ένα υπέροχο, νοστιμότατο και υγιεινό ορεκτικό, ή ως το τέλειο μεζέ με την μπυρίτσα σας ή το κρασάκι σας!

Υλικά συνταγής

  • Για τους κολοκυθοκεφτέδες
  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 3 φρέσκα, χλωρά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 120-150 γρ. φέτα, ψιλοθρυμματισμένη
  • 3 αυγά μετρίου μεγέθους (50 γρ. το ένα)
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουςο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 4-5 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λάιμ ή λεμονιού το ξύσμα
  • 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • λάδι για το το τηγάνισμα, προτείνουμε ελαιόλαδο για καλύτερη γεύση, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και σπορέλαιο
  • Για το ντιπ γιαουρτιού
  • 250 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
  • 1 λάιμ ξύσμα και χυμό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 10 γρ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τους κολοκυθοκεφτέδες: Πλένετε τα κολοκυθάκια σας και τα τρίβετε, μέσα σε ένα μπολ, στο χοντρό του τρίφτη. Ρίχνετε λίγο αλάτι στα τριμμένα κολοκυθάκια, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε ως έχουν μέσα στο μπολ για 1/2 ώρα για να “δουλέψει” το αλάτι και να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Τα μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι και τα στραγγίζετε πρώτα με τα χέρια σας και μετά πιέζοντάς τα πάνω στο σουρωτήρι, μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μετά τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε στο μπολ το χλωρό και ξερό κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο και ανακατεύετε πολύ καλά το μείγμα.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε τα αυγά, ανακατεύετε, προσθέτετε την φέτα μαζί με το ξύσμα και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε και το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ, αλάτι πιπέρι και την τριμμένη φρυγανιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά και έχετε ένα σφιχτό χυλό. 
  4. Για καλύτερο αποτέλεσμα, σκεπάζετε με μεμβράνη το μπολ με το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο για 1/2 ώρα για να “σφίξει”. 
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε λάδι και το ζεσταίνετε καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και με την βοήθεια ενός κουταλιού ρίχνετε μείγμα στο τηγάνι και τηγανίζετε τους κολοκυθοκεφτέδες σας για 2 λ περίπου από κάθε πλευρά.
  6. Τους βγάζετε από το τηγάνι και τις μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι. Τους σερβίρετε ζεστούς ή κρύους με ντιπ γιαουρτιού.
  7. Για το ντιπ γιαουρτιού: Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το ντιπ γιαουρτιού, ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και μετά το σερβίρετε αμέσως ή το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε. 

Σημειώσεις: Προσοχή στην προσθήκη αλατιού λαμβάνοντας υπ” όψη ότι έχετε ρίξει αλάτι στα κολοκυθάκια από την αρχή για να τα στραγγίξετε, καθώς επίσης και την προσθήκη φέτας. 

Θα πρέπει να είστε πάνω από το τηγάνι συνεχώς για να δείτε ποτέ θέλουν γύρισμα οι κολοκυθοκεφτέδες. Μην βάζετε πολλούς κεφτέδες μαζί στο τηγάνι, αλλά λίγους κάθε φορά, για να μην “πέφτει” η θερμοκρασία του λαδιού.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κολοκυθοκεφτέδες μυρωδάτοι με ντιπ γιουρτιού