Κολοκυθόπιτα της μαμάς

Κολοκυθόπιτα της μαμάς

Πίτες. Ένα ελληνικό γευστικότατο φαγητό, πλήρες γεύμα. Ακόμα και ένα αδιάφορο γευστικά

λαχανικό όπως το πράσινο κολοκύθι, το οποίο χρησιμοποιούμε σε αυτή τη συνταγή,  ή ακόμα και η κίτρινη κολοκύθα,  αναδεικνύεται σε ένα γευστικότατο πλήρες γεύμα φτιάχνοντας μια υπέροχη κολοκυθόπιτα με τη πιο κάτω συνταγή.

Υλικά συνταγής

  • Για το φύλλο
  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένο
  • 200 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
  • 100 γρ. τραχανάς γλυκός
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη, τα αλατίζετε και τα βάζετε σε μεγάλο σουρωτήρι μέχρι να στραγγίξουν την υγρασία τους. Ανά διαστήματα τα πιέζετε με τα χέρια σας για να βγάλουν περισσότερα υγρά. 
  2. Εν τω μεταξύ ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα, το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, αλατισμένα με 2-3 πρέζες αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν τα κρεμμυδάκια. 
  3. Όταν κρυώσουν προσθέτετε στη κατσαρόλα τα χτυπημένα αυγά, τα τυριά, το τραχανά, τον άνηθο, το δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα σας προσθέτετε, αν απαιτείται, λίγο αλάτι και ανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε και τα τριμμένα, στραγγισμένα, κολοκυθάκια και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
  4. Για το φύλλο και τη συναρμολόγηση: Βουτυρώνετε ελαφρώς ένα ταψί 30 εκ. και στρώνετε καλά ένα φύλλο σε όλη τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού φροντίζοντας να προεξέχει περιμετρικά από την επιφάνειά του. Το βουτυρώνετε και στρώνετε από πάνω, με τον ίδιο τρόπο, άλλα 2 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο βουτυρωμένα ένα ένα. 
  5. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου ρίχνετε τη γέμιση, την απλώνετε ομοιόμορφα και διπλώνετε προς τα μέσα, πάνω στη γέμιση τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν. Απλώνετε από πάνω 3 ή 4 φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα, το ένα πάνω στο άλλο, και σπρώχνετε τις άκρες των φύλλων να μπουν μέσα, προς στη βάση του ταψιού.
  6. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε τα επάνω φύλλα σε κομμάτια, τα αλείφετε με το υπόλοιπο βούτυρο και τα ραντίζετε τα δάχτυλα με λίγο νερό. Ψήνετε τη πίτα σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 50-55 λ περίπου ή μέχρι να πάρει το φύλλο ένα χρυσαφένιο χρώμα. 

 

 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κολοκυθόπιτα της μαμάς