Κολιοί πλακί

Κολιοί πλακί

Πεντανόστιμοι κολιοί πλακί… Ένα εύκολο, γρήγορο και απολαυστικό ψαροφαγητό με άρωμα καλοκαιριού στο οποίο με την ίδια συνταγή μπορείτε να αντικαταστήσετε τους κολιούς με άλλο ψάρι επιλογής σας όπως σαφρίδια ή γόπες ή γαύρο με το ίδιο υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Μια συνταγή για ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο που σας προτείνουμε για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μικροί κολιοί (ή σαφρίδια ή γόπες ή γαύρος), καθαρισμένοι (ζητάτε από τον ψαρά σας να μας τα καθαρίσει)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κ.γ. φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα ή 1/2 κ.γ. ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
  • 50 ml ούζο
  • 1 κ.σ. μαύρη σταφίδα
  • ψιλοκομμένος δυόσμος για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλατίζετε τα ψάρια και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, όπου τα αφήνετε μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Σε ένα ευρύχωρο σκεύος (ρηχή φαρδιά κατσαρόλα, ή βαθύ τηγάνι) ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και μόλις κάψει ρίχνετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και τον αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά) και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν.
  2. Σβήνετε με το ούζο και μόλις “αναπνεύσει” το αλκοόλ προσθέτετε τις ντομάτες, τη σταφίδα και λίγο αλάτι. Σκεπάζετε το σκεύος σας, μετριάζετε τη φωτιά και μαγειρεύετε τη σάλτσα για 8-10 λ. Μετά προσθέτετε τα ψάρια, σε μονή στρώση το ένα δίπλα στο άλλο, πασπαλίζετε με τη ρίγανη, ανακινείτε τη κατσαρόλα, ξανασκεπάζετε και τα βράζετε για 10 λ.
  3. Αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά, βγάζετε και πετάτε τα σκόρδα, το δαφνόφυλλο και τον αστεροειδή και το σερβίρετε με ψιλοκομμένο δυόσμο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  το συνοδεύετε με ζεστό ψωμί ή ρύζι πιλάφι.

Πηγή