Κόκορας στο φούρνο με γεμιστή πέτσα

Κόκορας στο φούρνο με γεμιστή πέτσα

Ένα πεντανόστιμος κόκορας με γεμιστή πέτσα, μαριναρισμένος ολονυχτίς, με αρωματική πετσούλα, που θα τον μαρινάρετε, θα τον σιγομαγειρέψετε και θα γίνει “λουκούμι”. Μια απλή συνταγή της Ντ. Νικολάου για ένα πιάτο, που θα ενθουσιάσει με εξαιρετική υφή και γεύση του όσους το δοκιμάσουν, για να τον απολαύσετε στα γιορτινά τραπέζια σας. Δοκιμάστε τον!

Υλικά συνταγής

  • Για το κόκορα
  • 1 κόκορα 2-3 κιλά περίπου
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Για τη μαρινάδα αλατόνερου
  • 4-5 λίτρα νερό
  • 1½ φλ. τσαγιού αλάτι
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 1 κ.σ. πιπέρια σε κόκκους
  • 1 κ.σ. καρφάκια γαρίφαλο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 πορτοκάλια με τη φλούδα τους, κομμένα στα 4
  • Για τη γέμιση της πέτσας
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαργαρίνη με βούτυρο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού πετιμέζι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 
  • 1/2 κ.γ. τσίλι (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μαρινάδα αλατόνερου: Σε μια μεγάλη λεκάνη ή κατσαρόλα που να χωράει ολόκληρο τον κόκορα βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τον βυθίζετε μέσα. Βάζετε πάνω στον κόκορα ένα βάρος έτσι ώστε να κρατηθεί μέσα στο νερό. Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και αφήνετε τον κόκορα να μαριναριστεί για 1 νύχτα στο ψυγείο ή σε κρύο μέρος. Την άλλη μέρα ξεπλένετε καλά τον κόκορα με τρεχούμενο νερό και τον σκουπίζετε καλά μέσα και έξω.
  2. Για τη γέμιση της πέτσας: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση της πέτσας. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200˚C. Αλατοπιπερώνετε καλά το εσωτερικό και το εξωτερικό του κόκορα και ανασηκώνοντας προσεκτικά την πέτσα αρχίζοντας από το κάτω μέρος την ξεκολλάτε από το κρέας.
  3. Παίρνετε με το χέρι σας υλικό από τη γέμιση και το βάζετε ανάμεσα στην πέτσα και στο κρέας του κόκορα. Αυτή η διαδικασία γίνεται εύκολα στο στήθος και στα μπούτια. Στη συνέχεια ξανασκεπάζετε πάλι το κρέας με την πέτσα.
  4. Για το ψήσιμο του κόκορα: Βάζετε τον κόκορα σε ταψί φούρνου. Τοποθετείτε τα πορτοκάλια της μαρινάδας μέσα στην κοιλιά του κόκορα και τον ραντίζετε με το 1/2 φλ. ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με την πάπρικα, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα.
  5. Μετά τη 1 ώρα, ξεσκεπάζετε τον κόκορα και αφήνετε να ψηθεί για 1 ώρα επιπλέον. Σερβίρετε τον κόκορα κομμένο σε κομμάτια, φυσικά μαζί με την πέτσα, και τον γαρνίρετε με τα ψημένα πορτοκάλια. Καλή σας όρεξη!!!

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κόκορας στο φούρνο με γεμιστή πέτσα