Κόκορας παστιτσάδα

Κόκορας παστιτσάδα

Κόκορας παστιτσάδα! Μια εύκολη Κερκυραϊκή συνταγή για ένα λαχταριστό, χορταστικό και πεντανόστιμο κόκορα κοκκινιστό με χονδρά μακαρόνια για το οικογενειακό καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι. 

Υλικά συνταγής

  • 1 ½ κιλό περίπου κόκορας κομμένος σε μερίδες
  • 1 πακέτο (1/2 κιλό) μακαρόνια Νο.5
  • 1 κουτί (500 ml) συμπυκνωμένος χυμός Passata 
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • κανέλα, γαρίφαλο σε σκόνη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • ¾ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • τυρί τριμμένο για πασπάλισμα (ξερή μυζήθρα ή κεφαλοτύρι)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τα κομμάτια του κόκορα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λ, πασπαλίζουμε και τα μπαχαρικά και αφήνουμε 1-2 λ να βγάλουν το άρωμά τους.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί λίγο, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45 λ με 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα.
  3. Εν” το μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε τα λαδώνουμε, τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί και  περιχύνουμε με τη  σάλτσα.

Σημείωση: Αν ο κόκκοράς σας είναι “ελευθέρας βοσκής” επειδή το κρέας του είναι σκληρό για να μαλακώσει καλά, μετά το σοτάρισμα και του κόκκορα, του κρεμμυδιού και του σκόρδου, θα ρίξετε τα μπαχαρικά και το κρασί. Μόλις “αναπνεύσει” θα προσθέσετε ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου, τόσο όσο να το σκεπάσει. Μόλις πάρει βράση θα μειώσετε τη φωτιά στο χαμηλό, θα σκεπάσετε τη κατσαρόλα και θα σιγοβράσετε μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκκορας. Στη συνέχεια θα προσθέσετε το χυμό ντομάτας, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη αλάτι και πιπέρι και θα συνεχίσετε το βράσιμο για 25-30 λ περίπου, σε χαμηλή προς μέτρια με μισοσκεπασμένη τη κατσαρόλα μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κόκορας παστιτσάδα