Κόκορας παστιτσάδα

Κόκορας παστιτσάδα

Πεντανόστιμη παστιτσάδα με κόκορα, ένα διάσημο παραδοσιακό Κερκυραϊκό φαγητό, με εξαιρετική πλούσια γεύση που δεν μπορείς να του αντισταθείς. Μια απλή και εύκολη συνταγή για να απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας ένα νοστιμότατο πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο σας. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 1 κόκορα κομμένο στα 8
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 20 ml ξύδι βαλσάμικο
  • 3 γαρυφαλλάκια (μοσχοκάρφια) 
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 στικ κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα ξερή
  • 1 κ.γ. βασιλικό ξερό 
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους 
  • 1,4 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
  • 1 συσκευασία (250 ml) ελαφρώς συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (500 γρ.) μακαρόνια χοντρά
  • παρμεζάνα, πεκορίνο ή πικάντικη γραβιέρα τριμμένη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε τα κομμάτια του κόκορα σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ μαζί με λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνετε, τα ανακατεύετε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης και τα αφήνετε στην άκρη.
  2. Τοποθετείτε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, την αφήνετε να ζεσταθεί και μετά ρίχνετε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κομμάτια κόκορα, σε δόσεις, με την πλευρά της πέτσας να ακουμπάει στον πάτο και τα σοτάρετε για 2-3 λ από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. Τα μεταφέρετε, με τρυπητή κουτάλα σε μεγάλη πιατέλα και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Στην ίδια καυτή κατσαρόλα ρίχνετε τα κρεμμύδια, αν χρειαστεί λίγο ελαιόλαδο, μειώνετε λίγο  φωτιά και τα σοτάρετε ε ανακατεύοντας τα για 2-3 λ. Μετά  προσθέτετε τη μαντζουράνα, το βασιλικό, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη, την πάπρικα, το μπαχάρι, το σκόρδο, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τον πελτέ, ανακατεύουμε ξανά και σοτάρουμε για 1-2 λ μέχρι να έχετε μια “πάστα”.
  4. Προσθέτετε τον κόκορα, ανακατεύετε, τα σοτάρετε για 2 λ και στη συνέχεια σβήνετε με το ξύδι και το κόκκινο κρασί και αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτετε το ζωμό και την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύετε, μειώνετε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι για περίπου 1:15-1:30 ώρα ή μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  5. Λίγο πριν γίνει ο κόκορας ελέγχετε το αλατοπίπερο και διορθώνετε και επίσης ελέγχετε τη σάλτσα και αν δεν έχει πήξει συνεχίζετε το βράσιμο με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα.
  6. Παράλληλα με τον κόκορα βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνετε, τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και τα σερβίρετε ζεστά με τον ζεστό κόκορα με την σάλτσα του πασπαλισμένα με το τριμμένο τυρί. Καλή σας όρεξη!

Τip: Σοτάρετε τα μπαχαρικά για να βγάλουν τα αρώματα τους.

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κόκορας παστιτσάδα