Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

Κόκορας κοκινιστός με μακαρόνια!!! Αγαπημένο, πεντανόστιμο, πατροπαράδοτο φαγητό. Μια κλασική συνταγή για το καθημερινό, Κυριακάτικο τραπέζι για όλη τη οικογένεια.

Υλικά συνταγής

  • 1 κόκορας 2 κιλών περίπου κομμένος σε μερίδες
  • 1 πακέτο μακαρόνια (κατά προτίμηση Νο. 5)
  • 2 μεγάλα  ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 5-6 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 1 ντοματοχυμό των 200 ml
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι κρασιού κρασί άσπρο
  • γαρύφαλλο, κανέλα και γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τυρί τριμμένο και σκόνη κανέλας για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κόκορα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκορδάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το κρεμμύδι να πάρει ένα ξανθό χρώμα.
  2. Σβήνουμε με το κρασί, και μόλις “αναπνεύσει” προσθέτουμε τις ντομάτες, το ντοματοχυμό, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλο, πάπρικα, αλατοπίπερο, νερό και αφήνουμε τον κόκορα σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσει για 1½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά, ανάλογα με το μέγεθός του και αν είναι χωριάτικος, ή ελευθέρας βοσκής ή απλή κότα.
  3. Σε άλλη κατσαρόλα σε μπόλικο βραστό αλατισμένο με χονδρό αλάτι, νερό βράζουμε τα μακαρόνια μας. Όταν γίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε τα λαδώνουμε και τα διατηρούμε ζεστά.
  4. Όταν γίνει και το κοτόπουλο ή α) σερβίρουμε τα μακαρόνια, τα πασπαλίζουμε με κανέλα και προσθέτουμε από πάνω το τυρί και τον κόκκορα ή β) βάζουμε τα μακαρόνια μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και τον κόκκορα, ανακατεύουμε το αφήνουμε για 1 λ και σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με κανέλα και τριμμένο τυρί.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια