Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες

Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες

Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες. Μια εύκολη συνταγή για ένα παραδοσιακό, πεντανόστιμο, χορταστικό, καλοδεχούμενο από μικρούς και μεγάλους φαγητό, για το καθημερινό και Κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά συνταγής

  • 1 κόκορας περίπου 1.700 γρ. κομμένος σε 10 κομμάτια
  • 200 γρ. ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρεδάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 900 γρ. ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες σε μικρά κομματάκια
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 φλ. τσαγιού δυόσμο (μόνο τα φύλλα του), ψιλοκομμένα
  • 400 ml σπιτικός ζωμός κότας
  • 100 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
  • 300 γρ. χυλοπίτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του κόκορα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, τα 50 ml ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κομμάτια του κόκκορα για 5-6 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά απ” όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 3 λ ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. 
  2. Προσθέτετε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και τη δάφνη, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύετε για 35 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το στήθος του κόκορα. Αφαιρείτε προσεκτικά από τη κατσαρόλα τα στήθη του κόκκορα και τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
  3. Ρίχνετε στη κατσαρόλα το ζωμό κότας, ανακατεύετε, δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε για 2-3 λ ή μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά. Προσθέτετε τις χυλοπίτες, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και βράζετε τις χυλοπίτες για 10 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν οι χυλοπίτες , απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά και μαλακώσουν και τα υπόλοιπα μέρη του κόκορα. (Το κρέας από το μπούτι χρειάζεται γύρω στα 10 – 15 λ περισσότερο χρόνο μαγειρέματος για να μαλακώσει).
  4. Προσθέτετε στη κατσαρόλα και τα στήθη του κόκορα, ανακατεύετε απαλά να αναμειχθούν με τη σάλτσα και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφαιρείτε τη δάφνη, πασπαλίζετε με το δυόσμο, ρίχνετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνετε το φαγητό να “σταθεί” για 10 λ περίπου. Μοιράζετε το κόκορα με τις χυλοπίτες στα πιάτα, πασπαλίζετε με τη μυζήθρα και σερβίρετε.

mmmm

Πηγή

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

 
 
 
 
x
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
Βρείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες Συνταγές στο sintayes.gr!
Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δευτερόλεπτα