Κόκορας γεμιστός στη γάστρα

Κόκορας γεμιστός στη γάστρα

Μια συνταγή για ένα υπέροχο εορταστικό πιάτο!!!Κόκορας γεμιστός με εξαιρετική πικάντικη γέμιση στη γάστρα… για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!!!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΚΟΡΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ

Υλικά συνταγής

  • Για το κόκορα:
  • 1 κόκορας 3.300 κιλά περίπου
  • 130 γρ. βιτάμ (μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα γάστρας
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • Για τη μαρινάδα:
  • 2,5-3 λίτρα βραστό νερό
  • 3/4 φλ. τσαγιού αλάτι χονδρό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι πιπεριού
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 6
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3
  • χυμός 1/2 λεμονιού
  • Για τη γέμιση: 
  • 4 κ.σ. σταφίδες 
  • 1 σφηνάκι κονιάκ 
  • 120 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 200 γρ. λουκάνικο με πορτοκάλι ή πράσο, ψιλοκομμένο [*]
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 6 κάστανα βρασμένα κομμένα σε κομματάκια
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • 1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο κομμένο σε καρεδάκια
  • 50-60 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι του κρασιού ξηρό λευκό κρασί
  • 400 ml ζωμό κότας
  • αλάτι πιπέρι
  • 5-6 πατάτες για συνοδευτικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη μαρινάδα: Καθαρίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κόκκορα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και διαλύουμε το αλάτι. Το αφήνουμε να χλιαρύνει και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη μαρινάδα και το κόκορα. 
  2. Φροντίζετε σχεδόν να σκεπάζετε πάνω από τη μέση με το νερό. Αν δεν το σκεπάζει προσθέτετε λίγο κρύο νερό ακόμα και τον γυρίζετε ανά διαστήματα και από την άλλη πλευρά. Τον αφήνετε να μαριναριστεί για 18-20 ώρες.
  3. Σημείωση: Αν είναι μικρότερος σε βάρος, ανάλογα με το βάρος του θα μειώσετε αντίστοιχα το αλάτι και τη ζάχαρη και θα τον αφήσετε λιγότερες ώρες. 
  4. Για το κόκορα: Την επομένη, βγάζουμε το κόκορα από την μαρινάδα τον ξεπλένουμε και τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το χέρι μας ανάμεσα στη πέτσα του στήθους και στο στήθος και ανοίγουμε μια “τσέπη σε όλο το στήθος για να το γεμίσουμε αργότερα με το βιτάμ. Είναι απαραίτητο να γίνει σε αυτή τη φάση διότι αργότερα θα είναι πιο δύσκολο. 
  5. Σε μπολ βάζουμε το βιτάμ, το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Κρατάμε 3 κ.σ. από το μείγμα και το υπόλοιπο το βάζουμε κάτω από τη πέτσα στη “τσέπη” που ανοίξαμε στο στήθος και με τα χέρια μας το πιέζουμε πάνω από τη πέτσα για να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του στήθους ομοιόμορφα. Αλείφουμε όλο το κόκκορα εξωτερικά με τις 3 κ.σ. μείγμα που κρατήσαμε και τον βάζουμε μέσα σε λαδωμένη γάστρα.
  6. Για τη γέμιση: Βάζουμε στο κονιάκ τις σταφίδες να μουλιάσουν. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο το ρύζι στα 300 ml ζωμό κότας. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ανακατεύοντας.
  7. Προσθέτουμε στραγγισμένες τις σταφίδες και σβήνουμε με το κρασί. Τέλος προσθέτουμε και το μισοβρασμένο ρύζι με τους ζωμούς του που τυχόν έμειναν κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε αφήνουμε για 4-5 λ να σιγοβράσει και σωθούν οι ζωμοί του. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά. 
  8. Βάζουμε τη γέμιση στη κοιλιά του κόκκορα, ράβουμε ή στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα το άνοιγμα για να μη χυθεί η γέμιση. Βάζουμε και τις πατάτες περιμετρικά του κόκκορα στη γάστρα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο θυμάρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 100 ml ζωμό κότας.
  9. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1:50-2:15 ώρες ανάλογα με το μέγεθος το κόκορα. Ανοίγουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 
  10. Βάζουμε τη σάλτσα που έμεινε στη γάστρα σε ένα κατσαρόλι. Διαλύουμε 1 κ.σ. αλεύρι σε 1 ποτηράκι κρασί και μόλις πάρει βράση ο ζωμός προσθέτουμε και το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε σε μπολ τη σάλτσα μαζί με το κόκορα και τις πατάτες.

[*] Αν δεν προτιμάτε τα λουκάνικα τα οποία δίνουν μια έντονη μυρωδάτη γεύση, αντικαταστήστε τα με κιμά.  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ

Καλά Χριστούγεννα

& Ευτυχισμένο το Νέο Έτος

Christmas-Greetings-christmas-17636859-392-251

 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κόκορας γεμιστός στη γάστρα