Κόκορας γεμιστός στη γάστρα

Κόκορας γεμιστός στη γάστρα

Μια συνταγή για ένα υπέροχο εορταστικό πιάτο!!!Κόκορας γεμιστός με εξαιρετική πικάντικη γέμιση στη γάστρα… για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!!!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΚΟΡΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ

Υλικά συνταγής

  • Για το κόκορα:
  • 1 κόκορας 3.300 κιλά περίπου
  • 140 γρ. βούτυρο ή “μαργαρίνη με βούτυρο” σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα γάστρας
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • Για τη μαρινάδα:
  • 3 λίτρα βραστό νερό
  • 180 γρ. αλάτι χονδρό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι πιπεριού
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 6
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3
  • χυμός 1/2 λεμονιού
  • Για τη γέμιση: 
  • 4 κ.σ. σταφίδες 
  • 1 σφηνάκι κονιάκ 
  • 120 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 200 γρ. λουκάνικο με πορτοκάλι ή πράσο, ψιλοκομμένο [*]
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 6 κάστανα βρασμένα κομμένα σε κομματάκια
  • 1 φακελάκι κουκουνάρι
  • 1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο κομμένο σε καρεδάκια
  • 50-60 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι του κρασιού ξηρό λευκό κρασί
  • 400 ml ζωμό κότας
  • αλάτι πιπέρι
  • 5-6 πατάτες για συνοδευτικό (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κόκορα: Καθαρίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κόκορα. Βάζουμε το χέρι μας ανάμεσα στη πέτσα του στήθους και στο στήθος και ανοίγουμε μια “τσέπη” σε όλο το στήθος για να το γεμίσουμε αργότερα με το μείγμα βουτύρου. Είναι απαραίτητο να γίνει σε αυτή τη φάση διότι αργότερα θα είναι πιο δύσκολο.
  2. Για τη μαρινάδα: Καθαρίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά το κόκκορα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και διαλύουμε το αλάτι. Το αφήνουμε να χλιαρύνει και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη μαρινάδα και το κόκορα. 
  3. Φροντίζουμε σχεδόν να σκεπάζεται πάνω από τη μέση με το νερό. Αν δεν το σκεπάζει προσθέτουμε λίγο κρύο νερό ακόμα και τον γυρίζουμε ανά διαστήματα και από την άλλη πλευρά. Τον αφήνουμε να μαριναριστεί για 8-12 ώρες.
  4. Σημείωση: Αν είναι μικρότερος σε βάρος, ανάλογα με το βάρος του θα μειώσετε αντίστοιχα το αλάτι και τη ζάχαρη και θα τον αφήσετε λιγότερες ώρες. 
  5. Την επομένη, βγάζουμε το κόκορα από τη μαρινάδα τον ξεπλένουμε και τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μπολ βάζουμε το βιτάμ, το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
  6. Κρατάμε 3 κ.σ. από το μείγμα και το υπόλοιπο το βάζουμε κάτω από τη πέτσα στη “τσέπη” που ανοίξαμε στο στήθος και με τα χέρια μας το πιέζουμε πάνω από τη πέτσα για να σκεπαστεί όλη η επιφάνεια του στήθους ομοιόμορφα. Αλείφουμε όλο το κόκκορα εξωτερικά με τις 3 κ.σ. μείγμα που κρατήσαμε και τον βάζουμε μέσα σε λαδωμένη γάστρα.
  7. Για τη γέμιση: Βάζουμε στο κονιάκ τις σταφίδες να μουλιάσουν. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο το ρύζι στα 300 ml ζωμό κότας. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις 3 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ανακατεύοντας.
  8. Προσθέτουμε στραγγισμένες τις σταφίδες και σβήνουμε με το κρασί. Τέλος προσθέτουμε και το μισοβρασμένο ρύζι με τους ζωμούς του που τυχόν έμειναν κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε αφήνουμε για 4-5 λ να σιγοβράσει και σωθούν οι ζωμοί του. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά. 
  9. Βάζουμε τη γέμιση στη κοιλιά του κόκορα, ράβουμε ή στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα το άνοιγμα για να μη χυθεί η γέμιση. Τις πατάτες τις βάζουμε στη γάστρα μετά από 1,5 ώρες ψησίματος. Τις τοποθετούμε περιμετρικά του κόκορα, τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο θυμάρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 100 ml ζωμό κότας.
  10. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1:50-2:10 ώρες ανάλογα με το μέγεθος το κόκορα. Ανοίγουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σημειώστε ότι ο χρόνος ψησίματος γενικά είναι περίπου 1 ώρα ανά κιλό. Δηλαδή για έναν κόκορα 3 κιλών θα χρειαστούν, ανάλογα πάντα με το φούρνο, περίπου 3 ώρες.
  11. Βάζουμε τη σάλτσα που έμεινε στη γάστρα σε ένα κατσαρόλι. Διαλύουμε 1 κ.σ. αλεύρι σε 1 ποτηράκι κρασί και μόλις πάρει βράση ο ζωμός προσθέτουμε και το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε σε μπολ τη σάλτσα μαζί με το κόκορα και τις πατάτες.

Σημείωση: Αν ο κόκορας δεν είναι εμπορίου αλλά “αλανιάρης” με σκούρο χρώμα αυξήστε τη ποσότητα αλατιού σε 3/4 φλ. τσαγιού και τον αφήνετε περισσότερα στην άλμη να μαριναριστεί.

[*] Αν δεν προτιμάτε τα λουκάνικα τα οποία δίνουν μια έντονη μυρωδάτη γεύση, αντικαταστήστε τα με κιμά.  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ

Καλά Χριστούγεννα

& Ευτυχισμένο το Νέο Έτος

Christmas-Greetings-christmas-17636859-392-251