Αναρτήθηκε στις 17/05/2017 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Κλασσικό ρολό της γιαγιάς
Eνα υπέροχο και πεντανόστιμο κλασικό “ρολό”. Μοσχαρίσιος κιμάς σε ρολό, καλυμμένος με αφράτη σφολιάτα. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα πεντανόστιμο και ξεχωριστό πιάτο.
Υλικά συνταγής
- 1 συσκευασία φρέσκια σφολιάτα Pillsbury-θα χρησιμοποιήσετε 2 φύλλα
- 3/4 φλ. τσαγιού γαλέτα ή τη ψίχα του ψωμιού τριμμένη φρυγανιά
- 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
- 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 αυγό
- αλάτι πιπέρι
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. δυόσμο
- 2 αυγά βραστά ξεφλουδισμένα
- 1 μέτριο καρότο, ολόκληρο, καθαρισμένο
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με 2 κ.σ. γάλα για άλειμμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C. Σε ένα μεγάλο μπολ βρέχετε τη γαλέτα ή τη ψίχα του ψωμιού με τη ντομάτα και το γάλα. (Δεν τη στύβετε). Προσθέτετε τον κιμά, το αυγό, αλατοπίπερο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μυρωδικά και ζυμώνετε πολύ καλά για 5 λ τουλάχιστον, μέχρι το κρέας να πιει όλα τα υγρά. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγη ακόμα τριμμένη φρυγανιά.
- Σχηματίζετε ένα ρολό σαν «φρατζόλα» και με τα δάκτυλά σας ανοίγετε κατά μήκος το ρολό. Τοποθετείτε το καρότο στην μέση και τα δύο βραστά αυγά στις 2 άκρες. Κλείνετε τσιμπώντας τον κιμά με τα δάκτυλά σας για να μη φαίνονται το καρότο και τα αυγά. Τοποθετείτε το ρολό σε μια πιατέλα ή σε ένα ρηχό ταψί στο ψυγείο για 1/2 έως 2 ώρες ιδανικά.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε ελάχιστα, χρησιμοποιώντας τον πλάστη, τα φύλλα της φρέσκιας σφολιάτας. Τοποθετείτε το ρολό στο κέντρο του ενός φύλλου σφολιάτας με την στρογγυλωμένη μεριά προς τα πάνω.
- Σκεπάζετε με το δεύτερο κομμάτι της σφολιάτας, κόβετε το περιττό γύρω-γύρω και στριφογυρίζετε την κάτω με την πάνω σφολιάτα για να σχηματιστεί μια μπορντούρα σαν στεφάνι (όπως κάνετε στις παραδοσιακές πίτες), γύρω-γύρω στη βάση του ρολού. Χαράζετε την επιφάνεια της σφολιάτας σε 2-3 μέρη χωρίς να κόψετε το ρολό.
- Αλείφετε με το χτυπημένο αυγό με το γάλα και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς και ψήνετε για άλλη 1 ώρα. Εάν ροδίσει η σφολιάτα πριν ψηθεί το ρολό, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Αφήνετε το ρολό να κρυώσει για 10-15 λ, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

17/05/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Κλασσικό ρολό της γιαγιάς