Κλασικό Βιεννέζικο κέικ σοκολάτας Sachertorte

Κλασικό Βιεννέζικο κέικ σοκολάτας Sachertorte

Ένα υπέροχο, μοναδικό κέικ σοκολάτας, το φημισμένο κλασικό Βιεννέζικο κέικ “Sachertorte” που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Μια συνταγή για ένα λαχταριστό κέικ, το χαρακτηριστικό του οποίου είναι η μαρμελάδα βερίκοκο και το σκληρό του γλάσο. Δοκιμάστε αυτό το κέικ και απολαύσετε αυτή την εξαιρετική γεύση του που το έκανε γνωστό παγκοσμίως. 

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ
  • 6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 160 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου (όχι λιωμένο)
  • 70 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 130 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 180 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 55%-66% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • Για το γλάσο
  • 230 γρ. ζάχαρη
  • 290 γρ. νερό κρύο + 80 γρ. νερό ζεστό
  • 290 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 55%-66% κακάο, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Χτυπάτε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο με την άχνη προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους. Μόλις αφρατέψει το μείγμα σταματάτε το χτύπημα και το μεταφέρετε σε ένα μπολ. Καθαρίζετε καλά τον κάδο και το φτερό και μετά χτυπάτε τη ζάχαρη άχνη με τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα.
  2. Αδειάζετε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύετε. Προσθέτετε τη μισή μαρέγκα και σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με μαρίζ με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτετε και τη υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζετε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψάκι με αποσπώμενη βάση 24 εκ. στρωμένη με λαδόκολα και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 50-60 λ ή μέχρι ένα μαχαίρι που βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό.
  4. Το ξεφουρνίζετε, το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει καλά και μετά το ξεφορμάρετε και με ένα κοφτερό πριονωτό μαχαίρι χωρίζετε το κέικ οριζόντια σε δυο ίσα κομμάτια. Στο ένα μέρος από το κέικ απλώνετε τη μισή μαρμελάδα και σκεπάζετε με το άλλο κομμάτι κέικ. Με την υπόλοιπη μαρμελάδα καλύπτετε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ.
  5. Για το γλάσο: Λιώνετε τη τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μεγάλο μπολ σε μπεν μαρί. Σε μια κατσαρόλα βράζετε τα 290 γρ. νερό μαζί με τη ζάχαρη μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει στους 115 βαθμούς (θα έχει φτάσει σε αυτούς τους βαθμούς όταν το σιρόπι θα έχει αρχίσει να γίνεται καραμέλα, αλλά θα έχει ακόμα λευκό χρώμα).
  6. Αδειάζετε το σιρόπι πάνω από τη λιωμένη κουβερτούρα, προσθέτετε και τα 80 γρ. ζεστό νερό και ανακατεύετε καλά. Γλασάρετε το κέικ και το αφήνετε εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, ώστε να σκληρύνει το γλάσο.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κλασικό Βιεννέζικο κέικ σοκολάτας Sachertorte