Κλασικό σοκολατένιο κέικ με γκανάς σοκολάτας και μπούκλες σοκολάτας

Κλασικό σοκολατένιο κέικ με γκανάς σοκολάτας και μπούκλες σοκολάτας

Κλασικό κέικ σοκολάτας καλυμμένο με υπέροχη γκανάς σοκολάτας, γαρνιρισμένο με μπούκλες σοκολάτας. Μια συνταγή (από εδώ) για ένα φανταστικό γευστικά αλλά και οπτικά κέικ για όλες τις περιστάσεις, τούρτα γενεθλίων, επιδόρπιο στους καλεσμένους σας ή απλά για τις …. λιγούρες σας…

Υλικά συνταγής

  • Για το κέικ σοκολάτας:
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για πασπάλισμα ταψιού
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας σε μικρά κομματάκια
  • 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομματάκια + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 220 γρ. ψιλή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά
  • 125 ml γάλα
  • Για τη Ganache σοκολάτας:
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. βούτυρο
  • Για τις μπούκλες σοκολάτας:
  • 1 σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
  • 1 σοκολάτα κουβερτούρα μαύρη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κέικ: Προσθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και βουτυρώνετε και αλευρώνετε, ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 24 εκ. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε τα ξηρά υλικά: αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ και σόδα και τα αναμιγνύετε καλά.
  2. Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια κουβερτούρας και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Χτυπάτε στο μίξερ, σε υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνετε σε μέτρια τη ταχύτητα του μίξερ προσθέτετε τη βανίλια και μετά προσθέτετε τα αυγά σταδιακά, ένα τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε και τη λιωμένη σοκολάτα (που έχει ήδη κρυώσει ελαφρώς) συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Προσθέτετε το 1/3 της ποσότητας των ξηρών συστατικών με το 1/3 της ποσότητας του γάλακτος και χτυπάτε να ενσωματωθούν. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο λείο μείγμα. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε το κέικ για 45-55 λ ή μέχρι ένα σουβλάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του να βγει καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε μέσα στο ταψί για 10 λ να σταθεί και μετά το αναποδογυρίζετε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  5. Για τη Ganache σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κομματάκια κουβερτούρας μαζί με τη κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 30 λ να κρυώσει και να πήξει πριν τη χρήση. Μετά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή μαρίζ, απλώνετε ισομερώς τη γκανάς στην οροφή και τα τοιχώματα του κέικ.
  6. Για τις μπούκλες σοκολάτας: Για μικρές μπούκλες, αφήνετε τις σοκολάτες εκτός ψυγείου, σε ζεστό μέρος να μαλακώσουν και να γίνουν εύπλαστες. Με ένα αποφλοιωτή λαχανικών κάνετε μπούκλες κόβοντας τα μπλοκ σοκολάτας κατά μήκος και τις τοποθετείτε πάνω από τη γκανάς στην οροφή του κέικ. Αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κρυώνει και σφίγγει η σοκολάτα, τη ξαναφήνετε σε ζεστό μέρος να μαλακώσει.
  7. Για μεγάλες μπούκλες λιώνετε σε μπεν μαρί χωριστά τις δυο σοκολάτες. Ρίχνετε πρώτα τη μια σε σκληρή, καθαρή επιφάνεια και με σπάτουλα ή μαρίζ την απλώνετε ώστε το πάχος της να είναι 2-3 χιλ. Την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σφίξει και να είναι εύπλαστη (χωρίς να παγώσει εντελώς) και “ξυρίζετε” μπούκλες τραβώντας τον αποφλοιωτή ή κοπίδι προς το μέρος σας. Επαναλαμβάνετε με τη δεύτερη σοκολάτα, λιώσιμο, κρύωμα κ.λ.π. και διακοσμείτε το κέικ. [*]

[*] Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και διακοσμείστε το κέικ σας για γενέθλια με ιδέες και επιλογές επιλογής σας. Επίσης αντί για μπούκλες σοκολάτας, διακοσμήστε το κέικ σας με φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπού ή ροζέτες με σαντιγί.

900x900px-LL-4966b468_modulescopperminealbumsuserpics66199amelia

ξξξξξ

Capture

ξξξξξξ

κκκκ



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κλασικό σοκολατένιο κέικ με γκανάς σοκολάτας και μπούκλες σοκολάτας