Κις Λορέν με σπανάκι και μανιτάρια

Κις Λορέν με σπανάκι και μανιτάρια

Μια υπέροχη Κις Λορέν με σπανάκι και μανιτάρια. Ένα τέλειος συνδυασμός γεύσεων για ένα υπέροχο ορεκτικό, συνοδευτικό και ελαφρύ γεύμα ή δείπνο. Μια συνταγή (από εδώ) για μια κις λορέν, εύκολη στη παρασκευή της που αξίζει το κόπο να τη δοκιμάσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη κις λορέν:
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 125 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 4 μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες 
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 3/4 φλ. τσαγιού sour cream ή κρέμα γάλακτος 35 %+1 κοφτό κ.γ. χυμό λεμονιού [*]
  • αλάτι πιπέρι 
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί (γραβιέρα, πεκορίνο, γκούντα, ένταμ, τσένταρ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη Κις λορέν: Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το αλάτι και το βούτυρο και και τα ζυμώνετε με το χέρι ή το “γάντζο” μέχρι να έχετε μια ζύμη σαν τριμμένα ψίχουλα. Προσθέτετε το αυγό χτυπημένο και συνεχίζετε το ζύμωμα (αν χρειαστεί προσθέτετε 2-3 κ.σ. κρύο νερό) μέχρι να ενσωματωθεί. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα τη τυλίγετε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λ. 
  2. Για τη γέμιση: Καθαρίζετε, πλένετε καλά και στραγγίζετε το σπανάκι σε σουρωτήρι. Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τις φέτες μανιταριών και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 2 λ ακόμα.
  3. Προσθέτετε το σπανάκι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει καλά το σπανάκι και “σωθούν” όλα τα υγρά του μείγματος. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα, το ανακατεύετε και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς και λαδώνετε μια ταρτιέρα ή ένα στρογγυλό ταψί διαστάσεων 25 ή 26 εκ. διάμετρο. Με ένα πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο και το στρώνετε στη βάση της ταρτιέρας και στα τοιχώματα σε ύψος 2 εκ. περίπου.
  5. Με ένα πιρούνι τρυπάτε σε αρκετά σημεία τη ζύμη, στη βάση του ταψιού, και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ. Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς. 
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε τη sour cream, πιπέρι, λίγο αλάτι και τα τριμμένα τυριά και τα ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν. Στρώνετε ομοιόμορφα το μείγμα με το σπανάκι και μανιτάρια πάνω στη ψημένη βάση και το περιχύνετε ισομερώς με το μείγμα αυγών-τυριών. 
  7. Ψήνετε την Κις λορέν σας για 35-40 λ μέχρι να ψηθεί το σπανάκι και ροδίσει η επιφάνειά της. Τη σερβίρετε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και κρύα. 

[*] Αν δεν βρείτε έτοιμη sour cream, χτυπάτε ελαφρώς με αυγογδάρτη τη κρέμα γάλακτος με το λεμόνι και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λ να πήξει ελαφρώς.



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κις Λορέν με σπανάκι και μανιτάρια