Κις λορέν με μελιτζάνες και πράσα

Κις λορέν με μελιτζάνες και πράσα

Κις λορέν με μελιτζάνες και πράσα καλυμένη με τυριά. Μια κις λορέν διαφορετική από τις συνηθισμένες αλλά με την ανεπανάληπτη γεύση των μεσογειακών λαχανικών και γεύσεων που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας. Μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε αυτή την υπέροχη κις λορέν όλες τις ώρες της ημέρας και για πρωινό ή δεκατιανό ή και πλήρες γεύμα και δείπνο στο οικογενειακό αλλά και στο επίσημο τραπέζι ή μπουφέ σας για τους καλεσμένους σας. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση κις λορέν:
  • 1 φύλλο ζύμης για τάρτα της Pillsbury ή 1 φύλλο ζύμη κουρού για τάρτες και πίτες 
  • Για τη γέμιση:
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • αλάτι πιπέρι 
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • ¼ κ.γ. μοσκοκάρυδο σε σκόνη 
  • ½ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • ½ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση κις λορέν: Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με διάσταση βάσης 26 εκ. Αν χρησιμοποιήσετε το φύλλο ζύμης για τάρτα της Pillsbury προθερμαίνετε το φούρνο στους 200˚C και αφήνετε τη ζύμη εκτός ψυγείου για 20-30 λ μέχρι να μαλακώσει. Απλώνετε τη ζύμη σας στη βουτυρωμένη ταρτιέρα, τη τρυπάτε σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι και τη ψήνετε για 15 λ. Τη βγάζετε από το φούρνο και μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου σας στους 180 βαθμούς.
  2. Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε ζύμη κουρού τη στρώνετε ως έχει άψητη, στη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας, αφαιρείτε τη ζύμη που προεξέχει περιμετρικά και την αφήνετε στην άκρη. 
  3. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τους κύβους μελιτζάνας, ανακατεύοντας συχνά, για 8 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πράσα, κρεμμύδι και σκόρδο (και αν είναι απαραίτητο 1-2 κ.σ. περισσότερο ελαιόλαδο), τα αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 5-7 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
  4. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και 1-2 πρέζες αλάτι και τα χτυπάτε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα τηγανιού μελιτζάνας-πράσων στη ταρτιέρα, πάνω από τη ζύμη τάρτας, και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση της και από πάνω τα περιχύνετε με το μείγμα αυγών-γάλακτος.
  5. Πασπαλίζετε στην επιφάνεια τα τριμμένα τυριά και ψήνετε τη κις λορέν σας στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανή η βάση και ροδίσει καλά το τυρί στην επιφάνεια της κις. Την βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 10 λ να σταθεί και στη συνέχεια τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κις λορέν με μελιτζάνες και πράσα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.