You cannot copy content of this page
Κις λορέν με μελιτζάνες και πράσα

Κις λορέν με μελιτζάνες και πράσα

Κις λορέν με μελιτζάνες και πράσα καλυμένη με τυριά. Μια κις λορέν διαφορετική από τις συνηθισμένες αλλά με την ανεπανάληπτη γεύση των μεσογειακών λαχανικών και γεύσεων που σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας. Μια συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε αυτή την υπέροχη κις λορέν όλες τις ώρες της ημέρας και για πρωινό ή δεκατιανό ή και πλήρες γεύμα και δείπνο στο οικογενειακό αλλά και στο επίσημο τραπέζι ή μπουφέ σας για τους καλεσμένους σας. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη βάση κις  [*]
  • 1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. (60 γρ.) βούτυρο, πολύ κρύο, κομμένο σε κύβους
  • 4 κ.σ. Μαργαρίνη “Φυτικό Μαγειρικό προϊόν” όπως “Νέα Φυτίνη ή Άριστον” Φυτικά Έλαια, πολύ κρύα [**]
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3-4 κ.σ. κρύο νερό
  • όσπρια όπως φασόλια ή ρεβίθια για βάρος
  • Για τη γέμιση
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κύβους περίπου 2 εκ.
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
  • ¼ κ.γ. μοσκοκάρυδο σε σκόνη 
  • ½ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • ½ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί τσένταρ

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη βάση κις λορέν: Σε ένα μπλέντερ ή μίξερ με μαχαίρια ρίχνετε το αλεύρι, το βούτυρο, τη μαργαρίνη και το αλάτι και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν αρκετά χοντρά ψίχουλα.
  2. Αρχίζετε να προσθέσετε σταδιακά το πολύ κρύο νερό συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αρχίσει το μείγμα να παίρνει παίρνει τη μορφή μιας μπάλας ζύμης. Μεταφέρετε το μείγμα στο πάγκο εργασίας σας, το πλάθετε σε μπάλα, το τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λ. 
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 230 βαθμούς και βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι με χαμηλά τοιχώματα με διάσταση βάσης 26 εκ. Μετά τα 30 λ ψύξης της ζύμης, τη μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με ένα πλάστη την “ανοίγετε” σε διάσταση 5 εκ. μεγαλύτερη από τη ταρτιέρα ή το ταψί σας.
  4. Τη μεταφέρετε προσεκτικά στο σκεύος σας και τη στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση και τα τοιχώματα. Καλύπτετε τη ζύμη με λαδόκολα και από πάνω τοποθετείτε αρκετά όσπρια για να μην φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ μετά αφαιρείτε τα όσπρια και τη λαδόκολα και τη ψήνετε για άλλα 5 λ ξεσκέπαστη. Τη βγάζετε από το φούρνο και μειώνετε το θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
  5. Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε τους κύβους μελιτζάνας, ανακατεύοντας συχνά, για 8 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πράσα, κρεμμύδι και σκόρδο (και αν είναι απαραίτητο 1-2 κ.σ. περισσότερο ελαιόλαδο), τα αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 5-7 λ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
  6. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα αυγά και τα χτυπάτε καλά. Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και 1-2 πρέζες αλάτι και τα χτυπάτε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα τηγανιού μελιτζάνας-πράσων στη ταρτιέρα, πάνω από τη ζύμη τάρτας, και την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση της και από πάνω τα περιχύνετε με το μείγμα αυγών-γάλακτος.
  7. Πασπαλίζετε στην επιφάνεια τα τριμμένα τυριά και ψήνετε τη κις λορέν σας στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανή η βάση και ροδίσει καλά το τυρί στην επιφάνεια της κις. Την βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε για 10 λ να σταθεί και στη συνέχεια τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

[*] Αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε σπιτική ζύμη κις, αν και σας τη συνιστούμε ανεπιφύλαχτα, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 φύλλο ζύμης για τάρτα της Pillsbury ή 1 φύλλο ζύμη κουρού για τάρτες και πίτες. Σε αυτή τη περίπτωση: 

  • Αν χρησιμοποιήσετε το φύλλο ζύμης για τάρτα της Pillsbury προθερμαίνετε το φούρνο στους 200˚C και αφήνετε τη ζύμη εκτός ψυγείου για 20-30 λ μέχρι να μαλακώσει. Απλώνετε τη ζύμη σας στη βουτυρωμένη ταρτιέρα, τη τρυπάτε σε αρκετά σημεία με ένα πιρούνι και τη ψήνετε για 15 λ. Τη βγάζετε από το φούρνο και μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου σας στους 180 βαθμούς.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ζύμη κουρού τη στρώνετε ως έχει άψητη, στη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας, αφαιρείτε τη ζύμη που προεξέχει περιμετρικά και την αφήνετε στην άκρη για να τη γεμίσετε αργότερα. 

[**] Στη συνταγή προτείνεται Φυτικό Μαγειρικό Προιόν (vegetable oil shortening) για να πετύχετε τη σωστή συνοχή και υφή της ζύμης Κις. Τα Φυτικά μαγειρικά προϊόντα, περιέχουν Φυτικά Λίπη και Έλαια, υδρογονωμένα . Δηλ. είναι μια στερεή (υδρογονωμένη) μορφή φυτικού ελαίου και μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορες φυτικές πηγές (αν και το φοινικέλαιο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους). Προτείνεται στη ζαχαροπλαστική και σε αρκετά φαγητά γιατί δίνει μια συνοχή ειδικά στις ζύμες και μια υπέροχη υφή και γεύση στα φαγητά. Και τα 2 προτεινόμενα προϊόντα θα τα βρείτε στα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Τα βρήκα στον ΑΒ.



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κις λορέν με μελιτζάνες και πράσα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.