Κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης

Κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης

Κιουνεφέ… ένα παραδοσιακό υπέροχο σιροπιαστό γλύκισμα που προέρχεται από τα βάθη της Μικράς Ασίας και πέρασε στη Κωνσταντινούπολη με το όνομα Κουνέφε. Είναι ένα γλύκισμα που φτιάχνετε με φύλλο κανταΐφι γεμιστό με τυρί, σιροπιασμένο με μπόλικο σιρόπι. Το αυθεντικό κιουνεφέ γίνεται με ένα ειδικό τυρί που λέγεται “dil peynir” και πλέον μπορείτε να το βρείτε και στην Ελλάδα σε Delicatessen ή σε καταστήματα με πολίτικα προϊόντα. Αν πάλι δεν το βρείτε αντικαταστήστε το με μαλακό “γλυκό” τυρί όπως η μοτσαρέλα ακόμα και με μαλακό τυρί ή ανθότυρο ή μυζήθρα μαλακή. Εδώ σας δίνουμε μια απλή, γρήγορη και εύκολη συνταγή με το αυθεντικό τυρί dil peynir ή αν δεν το βρείτε με μοτσαρέλα και με μαλακό τυρί κρέμα. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 400 φύλλο κανταΐφι 
  • 130 γρ. βούτυρο λιωμένο + 2 κ.σ. επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 350 γρ. τυρί dil peyniri ή μοτσαρέλα, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 100 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
  • 1½ φλ. τσαγιού φιστίκι ανάλατο, χοντροκομμένο + λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα
  • Για το σιρόπι:
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. νερό
  • 1 “ξύλο” κανέλας
  • 3-4 γαριφαλάκια (μοσχοκάρφια)
  • 1 μικρού λεμονιού τη φλούδα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χοντροκόβετε το φιστίκια Αιγίνης και λιώνετε το βούτυρο. Αλείφετε με τις 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ένα ταψάκι κανονικό, ή με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 22 εκ. και το αφήνετε στην άκρη. 
  2. Απλώνετε το φύλλο κανταΐφι σε ένα ταψί, το ανοίγετε με τα δάχτυλά σας και το αφρατεύετε πολύ καλά, μέχρι να χωρίσουν οι ίνες του. Το ραντίζετε με τα 3/4 της ποσότητας του βουτύρου και το ανακατεύετε καλά ώστε να το φύλλο κανταΐφι να απορροφήσει το βούτυρο.
  3. Απλώνετε στη βάση του ταψιού το μισό φύλλο  κανταΐφι, το στρώνετε ομοιόμορφα ώστε να καλύψει καλά όλη τη βάση και το πατάτε ελαφρώς για να γίνει επίπεδη η στρώση. Πασπαλίζετε το φύλλο με τα μισά χοντροκομμένα φιστίκια και από πάνω απλώνετε τα 2 ειδών τυριά. 
  4. Πάνω από τα τυριά πασπαλίζετε τα υπόλοιπα μισά φιστίκια και καλύπτετε με το υπόλοιπο βουτυρωμένο φύλλο κανταΐφι το οποίο πιέζετε για να γίνει σχεδόν συμπαγές και με επίπεδη επιφάνεια. Το ραντίζετε με το υπόλοιπο 1/4 λιωμένο βούτυρο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. Μετά το βγάζετε από το φούρνο το αναποδογυρίζετε και το ψήνετε για άλλα 20 λ να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  5. Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύετε μέχρι να πάρουν βράση. Μετά σταματάτε το ανακάτεμα και το αφήνετε να βράσει για 4 λ. Το αποσύρετε από τη φωτιά.
  6. Βγάζετε το κιουνεφέ σας από το φούρνο και τον σιροπιάζετε αμέσως όπως είναι καυτό με το ζεστό σιρόπι. Το πασπαλίζετε με έξτρα φιστίκι Αιγίνης και το αφήνετε στην άκρη να απορροφήσει πολύ καλά το σιρόπι του πριν το σερβίρετε. 

 



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κιουνεφέ με φιστίκι Αιγίνης

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.