Κιουνεφέ με κρέμα βουτύρου και σιρόπι μανταρινιού

Κιουνεφέ με κρέμα βουτύρου και σιρόπι μανταρινιού

Μια συνταγή για μια παραλλαγή του κλασικού κιουνεφέ. Εδώ η κρέμα βουτύρου συνδυάζεται υπέροχα με το κανταϊφι. Τα μανταρίνια προσθέτουν μια νότα εσπεριδοειδούς και δίνουν μια άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο γλυκό.

Υλικά συνταγής

  • Για το κιουνεφέ:
  • 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • Για τη κρέμα:
  • 190 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 190 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά
  • 210 γρ. άσπρα αμύγδαλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.σ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. ανθόνερο
  • Για σιρόπι και τα μανταρίνια:
  • 4 μανταρίνια σε φέτες + φλούδα 1 μανταρινιού
  • 500 ml νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 100 γρ. ανθόνερο
  • Για γαρνίρισμα:
  • 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κιουνεφέ: Ξαίνετε το κανταΐφι ανοίγοντάς το για να ξεχωρίσουν οι τρίχες μεταξύ τους. Το κρατάτε στην άκρη σκεπασμένο με μια πετσέτα. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Για τη κρέμα: Χτυπάτε καλά με μίξερ μέσα σε ένα μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αυγό, τα αμύγδαλα, το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος ανακατεύετε το ξύσμα λεμόνι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ανθόνερο ανακατεύετε και κρατάτε τη γέμιση στην άκρη.
  3. Για το σιρόπι και μανταρίνια: Βάζετε  τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, το χυμό λεμόνι και τη φλούδα μανταρίνι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν για 7 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία, αφαιρείτε τη φλούδα από το μανταρίνι και προσθέτετε το ανθόνερο και τις φέτες μανταρίνι. Φυλάτε το σιρόπι με τα μανταρίνια στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
  4. Για τη συναρμολόγηση: Προθερμαίνετε  το φούρνο στους 170°C. Παίρνετε ατομικά τηγάνια ή μικρά ταψάκια και τα βουτυρώνετε. Μοιράζετε τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι, καλύπτοντας όλο τον πάτο τους. Μοιράζετε την κρέμα και την απλώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε τη γέμιση με το υπόλοιπο κανταΐφι καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί το κανταΐφι και να πάρει χρώμα.
  5. Για το γαρνίρισμα: Μόλις βγάλετε τα κιουνεφέ από τον φούρνο τα σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι και στη συνέχεια βάζετε από τρεις τέσσερις φέτες μανταρίνι στο κάθε κιουνεφέ αν φτιάξετε ατομικά ή σε τα σκορπάτε σε όλο αν φτιάξετε ένα ταψί. Πασπαλίζετε με φιστίκι Αιγίνης και σερβίρετε.

Πηγή



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κιουνεφέ με κρέμα βουτύρου και σιρόπι μανταρινιού