Κιμαδοπιτάκια με ταχίνι με υπέροχο σπιτικό φύλλο

Κιμαδοπιτάκια με ταχίνι με υπέροχο σπιτικό φύλλο

Λαχταριστά και πεντανόστιμα κιμαδοπιτάκια με ταχίνι με αφράτο σπιτικό φύλλο ψωμιού. Τα φημισμένα παραδοσιακά πιτάκια του Λιβάνου που γίνονται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά και σερβίρονται σαν πίτσες ή ως μικρά τρίγωνα της ζύμης ψωμιού γεμιστό με ένα γευστικό μείγμα κιμά ως ορεκτικό ή και ολόκληρη πίτα για να την απολαύσετε ως κυρίως πιάτο.

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη φύλλου:
  • 3⅔ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για πασπάλισμα της ζύμης
  • 3 κ.σ. γάλα σε σκόνη
  • 3 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ¾ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
  • Για τη γέμιση κιμά:
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος φρέσκο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 4 ντομάτες κομμένες σε κύβους ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. ανάμεικτο γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο 
  • 2 κ.σ. σουμάκ ή σουμάκι μπαχαρικό σε σκόνη [*]
  • 6 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. σάλτσα ροδιού (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι πιπέρι μαύρο και λίγο καγιέν
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη φύλλου: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε καλά με σύρμα όλα τα ξηρά υλικά, δηλ. το αλεύρι, το γάλα σε σκόνη, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνετε στο κέντρο του μείγματος μια λακουβίτσα και ρίχνετε τα αυγά και το σπορέλαιο και προσθέτοντας σταδιακά το νερό ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν και αρχίσει να πήζει η ζύμη. 
  2. Μεταφέρετε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας σας και τη ζυμώνετε για 3-4 λ. Η ζύμη σας θα είναι σχετικά υγρή. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μπολ το οποίο καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετείτε σε ζεστό μέρος, όπως στο φούρνο (τον οποίο θα έχετε ζεστάνει στη χαμηλότερη θερμοκρασία και θα τον έχετε σβήσει) για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το μείγμα κιμά γέμισης.
  3. Για τη γέμιση κιμά: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 3 λ μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 10-12 λ μέχρι να αλλάξει χρώμα. Αυξάνετε τη θερμοκρασία, προσθέτετε τα ντοματάκια ή τις φρέσκες ντομάτες σε κομματάκια και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να “σωθούν” τα υγρά. 
  4. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, καγιέν, τη κανέλα, όλα τα μπαχαρικά και το σουμάκ και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια ρίχνετε το ταχίνι και τη σάλτσα ροδιού (προαιρετικά) και ανακατεύετε και το αφήνετε να βράσει για 1 λ ακόμα. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το λεμόνι ή το ξύδι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνετε το τηγάνι στην άκρη για 15-20 λ να κρυώσει το μείγμα. 
  5. Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Χωρίζετε τη ζύμη σε 16 ίσα κομμάτια, (ή αν προτιμάτε πιο μικρά πιτάκια για ορεκτικό τη χωρίζετε σε 32 κομμάτια). Πασπαλίζετε την επιφάνεια εργασίας σας με λίγο αλεύρι και πλάθετε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα την οποία κυλάτε στο αλεύρι. Επειδή η ζύμη σας θα είναι ελαφρώς λιπαρή, μη μπείτε στο πειρασμό μα προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. Με ένα πλάστη ή με τα χέρια σας την ανοίγετε και κυκλικό μικρά φύλλα 14-15 εκ. περίπου. 
  6. Τοποθετείτε 2 κ.σ. από τη γέμιση κιμά στο κέντρο της ζύμης (αν κάνετε 32 τεμ. θα βάλετε 1 κ.σ.). Πιάνετε τα 2 άκρα και ενώνετε, τσιμπώντας τα, πάνω από τη γέμιση. Πιάνετε και την υπόλοιπη ζύμη και σκεπάζετε καλά τη γέμιση και τη “τσιμπάτε καλά” ώστε να θωρακιστεί καλά μέσα η γέμιση και μη χυθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Δείτε πιο κάτω σε φωτογραφίες, τη διαδικασία στην εκτέλεση της συνταγής. 
  7. Στρώνετε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου σας, τοποθετείτε από πάνω τα πιτάκια και τα αφήνετε να “ξεκουραστεί” η ζύμη για 15 λ. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Μετά τα 15 λ τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λ ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με γιαούρτι ή με φέτες λεμονιού.

[*] Το σουμάκ ή σουμάκι είναι ένα ιδιαίτερο ανατολίτικο μπαχαρικό που προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα ενός είδους αγριοκέρασου. Εχει κοκκινωπό χρώμα και ιδιότυπη λεμονίζουσα γεύση, που κολακεύει ιδιαίτερα τα κεμπάπ και όλων των ειδών τα ψητά κρεατικά, ενώ ταιριάζει και σε σάλτσες, σούπες, ντρέσινγκ κ.λπ. Το βρίσκουμε χύμα στα μπαχαράδικα, αλλά προσφάτως το ανακάλυψα στα ράφια μπαχαρικών του ΑΒ από την εταιρεία Captain’s.

Επίσης και τη σάλτσα ροδιού τη βρήκα στο ΑΒ αλλά προφανώς θα υπάρχει και σε άλλα μεγάλα σούπερ μάρκετς. 

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα:

lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-2 lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-3 lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-4 lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-5 lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-6 lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-9 lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-10

Για τη γέμιση:

lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-11 lebanese-meat-pies-sfeeha-or-sfiha-13

222a
Για τη συναρμολόγηση:

 

 

 

 

 

 

 

1111

6667777

Πηγή: littlespicejar.com



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κιμαδοπιτάκια με ταχίνι με υπέροχο σπιτικό φύλλο