Κιμαδοπιτάκια πικάντικα

Κιμαδοπιτάκια πικάντικα

Πικάντικα κιμαδοπιτάκια για ορεκτικό, μεζέ συνοδευτικό με το κρασάκι μας, σνακ για όλες τις ώρες. Μια υπέροχη συνταγή του Δημ. Σκαρμούτσου για υπέροχα πιτάκια που σίγουρα θα απολαύσετε.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη:
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο κρύο
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα + 1 αυγό για το άλειμμα
  • 4-5 κ.σ. γιαούρτι
  • μια πρέζα αλάτι
  • Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 καρότο σε μικρά κυβάκια [προαιρετικά]
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 
  • 1/4 κ.γ. μπούκοβο
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη ζύμη: Βάζετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα ζυμάρι που τρίβοντάς το θα θρυμματίζεται. Προσθέτετε τα αυγά και ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε μια μια κουταλιά το γιαούρτι συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Την κάνετε μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  2. Για τη γέμιση: Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένη καρότο, όλα τα μπαχαρικά και τον μαϊντανό για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και τον κιμά και τα ανακατεύετε για περίπου 8 λεπτά. Ρίχνετε τη ντομάτα, το κρασί, το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι και σιγοβράζετε για 10 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζετε σε τέσσερις μπάλες και μετά τις ανοίγετε μία μία με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλα ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος που θέλετε. Στη συνέχεια κόβετε με κουπ πατ δίσκους διαμέτρου 8-10 εκ.
  4. Βάζετε με ένα κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και αλείφετε τις άκρες με λίγο αβγό χτυπημένο με λίγο νερό για να κλείσουν τα πιτάκια καλά. Διπλώνετε τη ζύμη στη μέση σχηματίζοντας μισοφέγγαρα και πιέζετε τις άκρες με τα δόντια ενός πιρουνιού για να κολλήσουν σωστά.
  5. Τοποθετείτε τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα τρυπάτε με το πιρούνι από πάνω σ’ ένα δυο σημεία και τα αλείφετε με αβγό. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

img_p_cajunmeatpies

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Κιμαδοπιτάκια πικάντικα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.