Κιμαδόπιτα με φύλλο κανταΐφι

Κιμαδόπιτα με φύλλο κανταΐφι

Μια πεντανόστιμη πίτα με τραγανό φύλλο κανταΐφι και πεντανόστιμη γέμιση με κιμά πράσα και τυρί, για το τέλειο ορεκτικό ή συνοδευτικό στο γιορτινό, επίσημο τραπέζι σας και όχι μόνο. Μια συνταγή (από εδώ) για μια αληθινά πρωτότυπη και γευστικότατη πίτα που θα εντυπωσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας με την υπέροχη γεύση της. 

Υλικά συνταγής

  • Για τη πίτα:
  • 500 γρ. φύλο κανταΐφι
  • 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο, για το ταψί και το φύλλο κανταΐφι
  • 2 αυγά
  • 500 ml γάλα πλήρες
  • Για τη γέμιση:
  • 4 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες 2 εκ.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (κατά προτίμηση από κιλότο)
  • 300 γρ. χοιρινός κιμάς (κατά προτίμηση από στρογγυλό)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένο κασέρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος
  • ελάχιστο μπαχάρι σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε τις ροδέλες των πράσων με 2-3 κ.σ. νερό, τα “αχνίζετε” σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λ ή μέχρι να μαραθούν και τα αποσύρετε από τη φωτιά. 
  2. Σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τους 2 ειδών κιμάδες, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για 4-5 λ ή μέχρι να γίνουν σπυρωτοί και αλλάξουν χρώμα. Προσθέτετε τα αχνισμένα πράσα, συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για άλλα 4 λ και τα αποσύρετε από τη φωτιά. 
  3. Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά, το γιαούρτι, το κασέρι, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μπαχάρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη. 
  4. Για τη πίτα: Tραβάτε απαλά τις ίνες του κανταϊφιού με τα δάχτυλά σας ώστε να αραιώσουν και να αφρατέψουν και χωρίζετε το αραιωμένο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Αλείφετε ένα πυρέξ 30×35 εκ. με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και στρώνετε ομοιόμορφα στη βάση του το ένα μέρος του κανταϊφιού. Μην πιέσετε το κανταΐφι στη βάση του πυρέξ για να μείνει αφράτο. 
  5. Περιχύνετε το φύλλο κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο και από πάνω απλώνετε ισομερώς το μείγμα γέμισης. Καλύπτετε τη γέμιση με το δεύτερο μέρος του κανταϊφιού χωρίς και πάλι να το πιέσετε πάνω στη γέμιση αλλά να μείνει αφράτο. Το περιχύνετε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά με το γάλα. Χαράζετε τη πίτα σε κομμάτια φτάνοντας μέχρι τη βάση του ταψιού. Περιχύνετε τη πίτα με το μείγμα αυγών-γάλακτος και την αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου μέχρι να μουλιάσει το κανταΐφι και να μαλακώσει για να μην ξεραθεί πολύ στο ψήσιμο. Ψήνετε τη πίτα σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λ ή μέχρι να πάρει ένα ροδοκάστανο χρώμα.